Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Друкарський верстат чи західна допомога, – збільшення прожиткового мінімуму і соцвиплат

В Україні не планують скасовувати збільшення прожиткового мінімуму та соціальних виплат у зв’язку з війною. За словами міністра соцполітики Оксани Жолнович, ймовірність того, що ці збільшення будуть не лише виконані, а й вчасно, дуже висока – 90%.

Про це вона розповіла в ефірі телемарафону. Міністерка зазначила, що йдеться про:

– підняття прожиткового мінімуму у грудні на 3,2%;
– перерахунок соціальних виплат відповідно новому прожитковому мінімуму;
– підвищення пенсій на 300 грн для людей віком від 70 років у жовтні;
– встановлення нижньої планки для пенсіонерів віком від 70 років з повним страховим стажем на рівні не нижче 3 000 грн.

“Всі заплановані у бюджеті на 2022 рік підвищення будуть виконані. Я впевнена в цьому на 90%. Станом на сьогодні, ані перегляд їх, ані скорочення не плануються”, – розповіла Жолнович.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При цьому вона підкреслила: для того ж, аби все ж таки переглянути чи скоротити ці підвищення, необхідно “внести зміни до бюджету та відповідних нормативних актів”. “А такі проєкти навіть не розглядаються та не обговорюються”, – запевнила міністерка.

Разом з тим, за словами голови ради Національного банку України Богдана Данилишина, для здійснення найбільш необхідних видатків українці розпродують валютні заощадження. Від початку війни чистий продаж валюти населенням на внутрішньому ринку склав 1,2 млрд доларів.

При цьому скорочення реальних заробітних плат по відношенню до довоєнного рівня становить 31%. Уряд же очікує, що за підсумками 2022 року скорочення реальних споживчих витрат населення становитиме 20%.

Нагадаємо, що в річному ж вираженні інфляція в Україні, за даними Держстату, зростає ще більшими темпами. Якщо у червні вона досягла 21,5% (порівняно з червнем-2021), то у липні – вже 22,2% (порівняно з червнем-2022). Це спричинило суттєве подорожчання практично всіх продовольчих товарів та послуг. Насамперед йдеться про овочі – порівняно з липнем 2021 року, вони подорожчали на 101,6%. “Комуналка” ж за рік зросла в ціні на 3,6%.

Оскільки західні кошти надходять повільно, Україна важко виплачує своїм солдатам платню.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на коментарі міністра фінансів України Сергія Марченка, представників Офісу президента та Нацбанку.

“Податкові надходження покривають лише близько 40% державних видатків. Військові витрати становлять понад 60% бюджету. Пан Марченко урізав несуттєві витрати до мінімуму”, – зазначає видання.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності