Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Іспанська нафтогазова компанія виходить із «Газпром нефть»

Велика нафтогазова компанія Іспанії Repsol продасть свої частки у нафтових активах російському партнеру «Газпром нефть», і піде з нафтовидобувного бізнесу в Росії.

Про це з посиланням на власні джерела, пише російське видання Коммерсант.

Зараз компанія має частки у спільному підприємстві з «Газпром нефть» – 68% (на початок року) в «Евротек-Югри» і 50,01% в «АСБ Гео».

За словами джерел видання, найближчим часом «Газпром нефть» консолідує 100% підприємств, викупивши активи за символічну ціну. Рішення вже ухвалене, і сторони сподіваються закрити угоду до кінця року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Опитані газетою експерти вважають, що Repsol зробить це заради зниження інвестицій у вуглеводні. Компанія нещодавно оголосила про цілі з переходу до вуглецевої нейтральності до 2050 року, зниження викидів CO2 на 15% до 2025 року, а також зростання рівня інвестицій у зелену генерацію.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Видання зазначає, що Repsol стала першою іноземною компанією, яка йде з Росії під гаслом декарбонізації. Раніше це траплялося через санкції США та Європейського Союзу. Зазначається, що на рішення іспанської компанії також вплинула слабка економіка бізнесу в Росії.

Компанія Repsol була створена у 1990-х роках є найбільшою в Іспанії та Латинській Америці. Вона входить до десятки найбільших світових корпорацій. Наприкінці 90-х, Repsol значно розширила географію своєї діяльності: вона почала добувати чорне золото в Аргентині, Анголі, Алжирі, Єгипті, Дубаї, В’єтнамі, Колумбії, Туркменії та на Північному морі.

Нагадаємо, раніше Саудівська Аравія запропонувала європейським нафтопереробникам купувати у неї нафту по $25 за барель. Така ціна майже на 20% нижче російської.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 18 грудня Росія офіційно вийшла з Договору про відкрите небо.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що якщо російські війська вторгнуться в Україну, ЄС готовий запровадити санкції, які дорого коштуватимуть Росії.

Тим часом у Європі вчора вранці, 20 грудня, спотова ціна газу злетіла вище $1900 за тисячу кубометрів. Такий різкий стрибок пов’язаний зі скороченням прокачування по газопроводу «Ямал-Європа» і наближенню нового похолодання. Раніше повідомлялося, що 16 грудня ціна газу в Європі вперше з початку жовтня перевищила $1700 за 1 тис. куб. м.

Генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Росія може вже цієї зими припинити транзит газу по ГТС України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності