Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

ІСТОРІЯ ВАГНЕРІВСЬКОГО ПЕРЕВОРОТУ ПРИГОЖИНА У ХРОНОЛОГІЇ, – до падіння москви лишилися лічені години

МЕШКАНЦІ МІСТ МОСКОВІЇ, КРІЗЬ ЯКІ СЬОГОДНІ МАРШЕМ “СПРАВЕДЛИВОСТІ” НА МОСКВУ ЙДУТЬ ВАГНЕРІВЦІ ПРИГОЖИНА, З РАДІСТЮ ВІТАЮТЬ НАЙМАНЦІВ, ПРИГОЩАЮЧИ ЇХ У СПЕКУ ПРОХОЛОДНОЮ ВОДОЮ, ТРАНСЛЮЮТЬ ВІДЕО КАЦАПСЬКІ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ…
Екс-кухар путіна і засновник ПВК «Вагнер» євген пригожин напередодні, 23 червня, оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема, і проти міністра оборони рф сергія шойгу.

За його словами, Шойгу прилітав у Ростов, де особисто провів операцію по знищенню «вагнерівців», тому 25 тисяч найманців пригожина нібито йдуть “відновлювати справедливість”.

Водночас він закликав не називати це “військовим переворотом” та додав, що Шойгу боягузливо втік із Ростова і “цю тварюку буде зупинено”. У Міноборони рф інформацію назвали провокацією.

24 ЧЕРВНЯ

16:05 – Прессекретар президента рф дмитро пєсков заявив, що володимир путін у кремлі та продовжує працювати.

Раніше на низці Телеграм-каналів з’явилась інформація, що путін втік із Москви в одну зі своїх резиденцій, розташовану в іншому регіоні.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

15:49 – Високий представник ЄС Жозеп Боррель провів консультації з міністрами закордонних справ Групи семи щодо ситуації в росії.

«Мав телефонні розмови з міністрами закордонних справ G7 для обміну поглядами щодо ситуації в Росії. Перед засіданням Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбудеться у понеділок, я здійснюю координацію всередині Європейського Союзу та активував Центр з реагування на кризи. Наша підтримка України залишається незмінною», – написав він.

***

15:41 – У Москві перекрили рух річкового транспорту.

«Рух Москвою-рікою тимчасово припинено, роботу причалів також обмежено, заявили у столичному департаменті транспорту», – йдеться у Телеграм-каналі російського держінформагентства.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

15:32 – У російському Ростові-на-Дону, біля штабу Південного військового округу, лунали звуки вибухів та стрілянини. Відео, на яких зафільмовані кадри, як люди тікають від цих звуків, були опубліковані в Телеграм-каналі Nexta.

***

15:11 – Офіційні особи НАТО стримано відреагували на події в росії, де сили приватної компанії «Вагнера» відмовилися виконувати накази військового керівництва.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ми продовжуємо здійснювати моніторинг цієї ситуації», – зазначила речниця Альянсу Оана Лунгеску.

***

14:54 – Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв під час телефонної розмови з президентом РФ володимиром путіним назвав заколот “вагнерівців” “внутрішньою справою росії”.

“Президент Касим-Жомарт Токаєв переговорив телефоном із президентом росії. Володимир Путін поінформував про ситуацію в країні. Касим-Жомарт Токаєв зазначив, що події, які відбуваються, – це внутрішня справа росії”, – йдеться у повідомленні його пресслужби.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

14:48 – Міністерство транспорту Московської області повідомило про перекриття мостів через річку Оку на південь та схід від Москви, не уточнивши причин цього.

***

14:45 – У Великій Британії та Польщі «уважно стежать» за ситуацією в росії.

«Після нічних подій за участю групи «Вагнера» та російських військових ми (Велика Британія – ред.) уважно стежимо за ситуацією та тісно співпрацюємо з нашими союзниками», – зазначив міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А радник президента Польщі Павел Салек заявив, що в сусідній з Україною державі теж стежать за ситуацією в РФ.

***

14:38 – У низці регіонів рф оголошено режим контртерористичної операції, Москва готується до облоги.

Як повідомили у ГУР Міноборони України, в зв’язку з цим силовики отримали дозвіл на: прослуховування будь-яких розмов та перевірку переписки, проведення затримань та обшуків без додаткових погоджень, силовий доступ в приватні та службові приміщення, використання автомобільного транспорту громадян та організацій, відключення всіх видів зв’язку, «видалення фізичних осіб з ділянок місцевості та об’єктів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

14:26 – На окупованій Луганщині у зв’язку з останніми подіями в Росії ворог посилив пропускний режим на кордоні, а на лінії зіткнення всі міста закрив на в’їзд та виїзд.

«У зв’язку з тією ситуацією в Росії вони (загарбники – ред.) і ще посилили пропускний режим, взагалі там люди не просуваються, тому ситуація критична… Посилено на кордонах пропускні пункти. Навіть і пішохідні, які там відкривали до рашки, то станом на ранок вони були закриті. Зараз нібито почали працювати, але людей дуже ретельно перевіряють», – сказав очільник області Артем Лисогор та додав, що зараз люди з Луганщини не наважуються їхати до Ростова та Ростовської області.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

14:25 – Керований Євгенієм Пригожиним збройний напад ПВК “Вагнер” на російське військове керівництво росії у Ростові-на-Дону, скоріш за все, матиме значний вплив на війну, яку РФ веде в Україні. Про це йдеться у звіті ISW.

***

14:23 – Президент Польщі Анджей Дуда провів у суботу консультації з главою уряду і міністром оборони Польщі, а також союзниками з приводу ситуації, яка розвивається в Росії.

“У зв’язку з ситуацією в росії провів уранці консультації з прем’єром і міністром національної оборони, а також союзниками. Перебіг подій за нашим східним кордоном перебуває під постійним моніторингом”, – написав Дуда.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

14:14 – Президент Росії Володимир Путін провів розмови з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим і президентом Білорусі Олександром Лукашенком, в ході яких російський диктатор поінформував колег про ситуацію в країні.

Зокрема, Токаєв зазначив, що нинішні події є внутрішньою справою росії.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

14:06 – Міноборони Чехії прокоментували події в росії. Зокрема, там зауважили, що у рф невдалі війни завжди завершувалися внутрішнім хаосом.

«Ось ми нарешті знаємо, що в росії називають спецоперацією. Після шістнадцяти місяців війни в Україні росія воює з росією. Нічого дивного. Це їхня традиція. Невдалі війни там закінчуються стратою царя, хаосом і громадянською війною під пильним оком нечисті. Вітаємо», – написала очільниця відомства Яна Чернохова.

***

14:05 – Нідерланди закликали уважно стежити за розвитком подій в Росії в результаті конфлікту між главою ПВК вагнера євгеном пригожиним та міноборони рф.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Уважно стежте за внутрішніми подіями в Росії. Я також перебуваю у тісному контакті з посольством, яке робить все можливе, щоб отримати чітке уявлення про ситуацію. Ми інформуємо нідерландців, які перебувають у країні, через службу порад та інформації для мандрівників”, – написав міністра закордонних справ країни Вопке Гукстри.

***

13:35 – Найближчі 48 годин визначать новий статус російської федерації, заявляє радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк.

“Або повноцінна громадянська війна, або договірний транзит влади, або тимчасовий перепочинок перед наступним етапом падіння путінського режиму”, – вважає він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

13:29 – Європейський Союз уважно стежить за розвитком подій у російській федерації, перебуває в контакті з міжнародними партнерами щодо цього та підтверджує непохитну підтримку України.

«Проводимо уважний моніторинг розвитку ситуації в Росії. Перебуваємо в контакті з європейськими лідерами та партнерами по G7. Це очевидно є внутрішньою справою росії. Наша підтримка України та Президента України Зеленського є непохитною», – написав Шарль Мішель.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

13:26 – Публічне приниження президента рф володимира путіна є провалом для диктатури, чим би не завершилася нинішня спроба заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Про це заявив голова Комітету в закордонних справах німецького Бундестагу Міхаель Рот.

«Я не знаю, чи російський злочинний режим серйозно хитається. Але в умовах жорсткої диктатури це схоже на суперкрах, коли хтось ставить під сумнів владу абсолютного правителя. Приниження путіна. І це на очах у світової громадськості», – написав депутат.

Він додав, що російський злочинний режим «канібалізується».

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

13:23 – Ватажок ПВК «Вагнера» євген пригожин вперше відкрито висловив незгоду з президентом рф володимиром путіним, коментуючи його звернення.

«Щодо зради батьківщини президент (Путін, – ред.) глибоко помилився. Ми патріоти своєї батьківщини, ми воювали та воюємо, всі бійці ПВК “Вагнер”. І ніхто не збирається на вимогу президента, ФСБ або ще когось прийти з повинною… Тому що ми не хочемо, щоб країна жила далі у корупції, обмані та бюрократії», – сказав Пригожин.

***

13:15 – Колона військової техніки рухається в бік Москви трасою М4 у Липецькій області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

13:00 – Президент Володимир Зеленський відреагував на заколот ПВК “Вагнер” проти російської влади і заявив, що наразі слабкість рф очевидна. За його словами, Україна здатна захистити Європу від розповзання російського зла і хаосу.

“Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість. І чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає. Це теж очевидно. Україна здатна захистити Європу від розповзання російського зла і хаосу”, – підкреслив Зеленський.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

12:45 – Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що українська формула миру передбачає у тому числі запуск процесів саморуйнації росії.

***

12:44 – Протистояння між ватажком ПВК “Вагнер” євгеном пригожиним та військово-політичним керівництвом російської федерації є ознакою краху режиму президента РФ Володимира Путіна, зазначив представник ГУР Андрій Юсов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, насамперед треба розуміти, що йдеться про внутрішній російський конфлікт і протистояння, які є прямим наслідком злочинної військової агресії режиму Путіна проти України.

***

12:27 – Проведення випускних вечорів у московських школах та традиційного загальноміського випускного в Парку імені Горького переноситься через введений у російській столиці режим контртерористичної операції.

Масові заходи у вихідні скасувала також Тверська, Калінінградська, Тульська області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

12:23 – Підрозділи ПВК «Вагнер» розраховують дістатись до Москви. Про це повідомляє британська розвідка.

“У Ростові-на-Дону “Вагнер” зайняв ключові об’єкти безпеки, включно зі штабом, який керує військовими операціями Росії в Україні”, – зазначають у відомстві.

Як припускають у розвідці, маючи на меті дістатися до Москви, інші підрозділи військової компанії рухаються на північ через Воронезьку область.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

12:08 – Джерело у російських спецслужбах повідомило, що ПВК «Вагнера» зайняла військові об’єкти у Воронежі, які знаходяться приблизно за 500 км на південь від Москви.

Поки що конкретного плану придушення заколоту ФСБ не має.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

11:26 – Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк вважає, що нині у росії фактично спостерігається початок громадянської війни.

“Сьогодні ми фактично спостерігаємо початок громадянської війни. Група Пригожина захоплює військові об‘єкти, штаби та цілі міста, майже не зустрічаючи спротиву на своєму шляху, роззброюючи випадкових солдатів та поліціантів. Путін оголошує Пригожина зрадником та поза законом та анонсує відповідні накази спецслужбам, але нічого не відбувається — криза управління, фактична втрата влади”, – зазначив він.

***

10:17 – Президент росії володимир путін назвав ситуацію зі збройним заколотом “ударом у спину країні та народу” – відступництвом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Росію заколотом намагаються штовхати до поразки та капітуляції. Дії проти бунтівників будуть жорсткими… Росія жорстко реагуватиме на зраду. Заколотники зазнають неминучого покарання”, – заявив він.

***

06:55 – Мер Москви Сергій Собянін заявив, що у зв’язку з діями ПВК «Вагнер» на території росії в місті проводяться «антитерористичні заходи», запроваджено додатковий контроль на дорогах.

Тим часом у російських Телеграм-каналах поширюються відео про захоплення «вагнерівцями» адміністративних будівель та військових будівель у Ростові, які були здані без бою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
***

03:57 – Російським силовикам наказали стріляти при будь-якій спробі агресії в їх бік.

Водночас у Москві силовиків привели в підвищену готовність, а в Ростовській області озброюють військовослужбовців строкової служби.

***

03:05 – Білий дім «стежить за ситуацією» в Росії після погроз ватажка групи найманців «Вагнера» Євгена Пригожина на адресу російського військового керівництва.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ми стежимо за ситуацією і консультуватимемося із союзниками й партнерами щодо цих подій», – сказав речник Ради національної безпеки Адам Ходж.

Фото: meduza.io

***

01:59 – Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк відреагував на події в росії.

 

За його словами, ситуація з конфліктом засновника ПВК “Вагнера” Євгена Пригожина з військовим керівництвом РФ нагадує повернення до історичних процесів у країні-агресорі, з бунтами та опричниками, зміною влади.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

00:12 – Ватажку ПВК “Вагнер” євгену пригожину загрожує до 20 років ув’язнення за справою Генпрокуратури рф.

У російському відомстві заявили, що діям Пригожина буде надано «належну правову оцінку».

При цьому зазначається, що за порушеною статтею передбачено позбавлення волі терміном від 12 до 20 років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

00:44 – російське ФСБ звернулося із закликом до бійців «Вагнера» не виконувати накази Пригожина та затримати його.

«Закликаємо бійців ПВК не робити непоправних помилок, припинити будь-які силові дії проти російського народу, не виконувати злочинні та зрадницькі накази пригожина, вжити заходів для його затримання»,- зауважується в заяві, поширеній ФСБ.

Фото: meduza.io
Фото: meduza.io

***

00:14 – Основна траса з Москви до Ростова-на-Дону перекривається російськими силовиками після заяв керівника ПВК «Вагнер» пригожина, тим часом московське управління ФСБ підняте за тривогою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«На трасі «Дон» (Москва – Вороніж – Ростов-на-Дону) ФСБ за підтримки СОБР (спеціальних загонів швидкого реагування військ нацгвардії) виставляють блокпости», – зазначається в повідомленні ВВС.

ВЧОРА, 23 ЧЕРВНЯ

23:44 – Президент росії володимир путін обізнаний із ситуацією щодо засновника ПВК «Вагнер» євгена пригожина.

«Вживаються усі необхідні заходи” -, повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

23:17 – ФСБ росії відкрило кримінальну справу проти керівника ПВК «Вагнер» пригожина через заклик до збройного заколоту.

Заяви засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина стали підставою для порушення кримінальної справи про заклик до збройного заколоту, повідомили в Національному антитерористичному комітеті.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності