Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Казах-Майдан, – де сьогодні святкують: в Ленглі чи на Луб’янці? Китай міркує…

Уряд Казахстану пішов у відставку на тлі масових протестів, що охопили країну, після 100% подорожчення цін на зріджений газ. Указ про відставку президент Касим-Жомарт Токаєв підписав вранці сьогодні, 05 січня 2022 року, поклавши на уряд вину за “допущення протестної ситуації”. Тим часом з Алмати надходять повідомлення про нові зіткнення між демонстрантами та поліцією.

(*НОАК – спецслужба Китаю, аналог ЦРУ чи ФСБ)

“Відповідно до статті 70 Конституції Республіки Казахстан ухвалюю: прийняти відставку уряду Республіки Казахстан”, – йдеться в указі Токаєва. Обов’язки прем’єр-міністра тимчасово покладені на Аліхана Смаілова, першого віце-прем’єра у складі уряду.

У Казахстані також призначено нового державного секретаря. Ним став колишній помічник президента Ерлан Карін, який змінив на цій посаді Кримбека Кушербаєва. Заступник керівника адміністрації президента Мурат Нуртлеу став першим заступником Голови Комітету національної безпеки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ МІЖ РЯДКАМИ:

Після наради у середу президент Токаєв дав доручення запровадити держрегулювання цін у країні на соціально значущі товари, а також на бензин та дизель. Крім того він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

У середу вранці в центрі Алмати відновилися сутички між демонстрантами та поліцією – очевидці повідомляють про застосування світлошумових гранат. У соціальних мережах поширюються відео, на яких видно протестувальників та військову техніку.

Згідно з повідомленням управління громадського здоров’я Алмати, до лікувальних закладів міста по допомогу звернулися 190 осіб, які постраждали під час виступів. За офіційними даними, серед них 137 співробітників поліції та 53 цивільні особи.

Виступи також не припиняються у інших регіонах Казахстану. Як передає Казахстанська служба Радіо Свобода (у Росії всі його підрозділи визнано ЗМІ, що виконує функції “іноземного агента” – ЦРУ), на центральній площі міста Актау, адміністративного центру Мангістауської області, залишаються сотні людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Orda.kz повідомляє, що в Актобі на заході Казахстану біля обласної адміністрації стоять близько тисячі протестувальників, які палять багаття, щоб зігрітися.

Телеграм-канал Orda.kz також повідомляє про демонстрації в Жанаозені, Семипалатинську та Актау.

У вівторок президент Казахстану ввів надзвичайний стан у найбільшому місті країни Алмати та Мангістауської області, де продовжуються акції протесту проти підвищення цін на пальне.

У середу надзвичайний стан був запроваджений в Алматинській області. На час НП обмежується в’їзд до Алматинської області, а також виїзд з неї. Заборонено мирні збори, страйки, масові заходи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Режим у країні НС запроваджено до 19 січня. Указ президента, оголошений у вівторок, також передбачає введення комендантської години з 11 вечора до 7 ранку, заборони масових заходів та обмежує пересування людей та транспорту.

Раніше Токаєв записав відеозвернення, в якому закликав протестувальників виявити розсудливість і не чинити протиправних дій.

У цьому зверненні, яке опублікував у Фейсбуці його прес-секретар Берік Уалі, Токаєв наполягав на тому, що влада через протести не впаде, і що Казахстану потрібен не конфлікт, а взаємна довіра та діалог. Президент також попросив співвітчизників не піддаватися на провокації та нагадав, що напади на державні установи та військові об’єкти протизаконні.

Токаєв також пообіцяв у “Твіттері”, що у середу проведе засідання уряду, на якому обговорюватимуться вимоги протестувальників.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Протести, що почалися в неділю в Мангістауській області Казахстану через підвищення цін на скраплений газ до вівторка охопили практично всі великі міста країни. У багатьох випадках стихійні демонстрації переросли у зіткнення з поліцейськими.

Поліція в Алмати у вівторок застосувала сльозогінний газ та світлошумові гранати для розгону сотень учасників протестів, які намагалися штурмувати будівлю мерії.

Журналісти агентства AFP, які працюють в Алмати, передають, що кількох учасників протестів та поліцейських доправили до лікарень із незначними травмами. Поліція повідомляє, що внаслідок протестів затримано понад 200 людей.

За даними казахстанського порталу zakon.kz, надвечір поліцейські відтіснили майже всіх мітингувальників з площі Республіки, при цьому в ході заворушень зайнялося кілька поліцейських машин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Очевидці та кореспонденти повідомляли, що звуки вибухів в Алмати продовжували чутись і вночі.

Урядова комісія пообіцяла мітингувальникам зменшити ціну на газ і дала гарантії не притягувати їх до відповідальності. Незважаючи на це, багато демонстрантів відмовилися розходитися.

В Актау мітингувальники вимагали зустрічі з президентом країни, в інших містах звучали вимоги про відставку уряду та підвищення рівня життя народу, повідомляє Інтерфакс.

На тлі протестів користувачі почали повідомляти про перебої у роботі соцмереж. В Алмати та деяких районах Нур-Султана було заблоковано інтернет, не працювали месенджери WhatsApp та Telegram.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше влада області з 1 січня підвищила ціну на скраплений (зріджений) газ з 60 тенге (близько 3 грн.) до 120 тенге за літр, що викликало невдоволення людей.

Протести розпочалися у місті Жанаозен, де у 2011 році поліція відкрила вогонь за протестувальниками.

Для повної перемоги КазахМайдану і іноземних спецслужб, як при інших кольорових революціях, бодай одного загиблого від рук силовиків…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності