Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Хоробрих поляків і Дуду росії ні пранкерами, ні ракетами не спровокувати…

Відомі путінські пранкери на прізвисько Вован і Лексус подзвонили до президента Польщі Анджея Дуди, представившись французьким лідером Еммануелем МакАроном.

Розмова відбулася після падіння ракети у польському селі Пшеводув. У ній Дуда говорить про збиту ракету та консультації з генсеком НАТО і президентом США. Також він говорить, що чекає на результати розслідуванні «і НЕ звинувачує росіян».

«Думаєте, мені потрібна війна з росією? Ні. Я цього не хочу», – сказав він. Потім, щось запідозривши, Дуда обірвав розмову.

Канцелярія польського президента підтвердила, що така розмова дійсно була. Під час неї Анджей Дуда з незвичної манери, в якій абонент вів розмову, зрозумів, що, можливо, мала місце спроба шахрайства, і поклав слухавку. Після цього дзвінка канцелярія Дуди негайно розпочала розслідування у співпраці з відповідними службами.

Нагадаємо, 15 листопада росія здійснила масовану ракетну атаку по Україні, що тривала майже 4 години. Загалом окупанти випустили по країні 96 ракет, які уразили близько 15 об’єктів енергетичної інфраструктури.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ввечері того ж дня стало відомо, що у польському селі Пшеводув неподалік від кордону з Україною, на території сільгосппідприємства впала ракета. Загинули двоє людей, пошкоджено сільгосптехніку.
Польський журналіст Матеуш Лаховський із посиланням на експерта з місця події повідомив, що уламки на місці вибуху можуть належати російській ракеті Х-101.
Відразу після інциденту, уряд Польщі заявив про намір запустити процедуру консультацій згідно з 4 статтею НАТО.
Президент США Джо Байден провів екстрену зустріч із лідерами G7 та країн ЄС через інцидент. За її підсумками, очільник Білого дому раптово заявив, що у Польщі могла впасти ракета зенітного ракетного комплексу С-300 української протиповітряної оборони. Нібито американська розвідка має дані про пуск ракет ППО України незадовго до удару по польському населеному пункту.

Після такої заяви американців, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що удари ракет на сході країни були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент нападом на країну. Він додав, що на територію Польщі впала ракета типу С-300 і, ймовірно, це була ракета, яку «використовували українські сили» в процесі збиття ракетної атаки росії. Також Дуда заявив відмовився проводити консультації з членами НАТО згідно зі статтею 4 Статуту Альянсу.
Рада Національної безпеки США поклала відповідальність за інцидент на росію, незалежно від результатів розслідування. Також Штати довіряють польському розслідуванню, яке встановило, що інцидент, найімовірніше, стався через українську ракету ППО.
Тим часом президент Володимир Зеленський натякнув, що Захід намагається приховати факт удару по Польщі російської ракети, видаючи її за українську. Він вимагає допустити Україну до розслідування.
Анджей Дуда заявив, що Польща і США повинні домовитися, перш ніж Україна зможе взяти участь у розслідуванні інциденту.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники по НАТО допоможуть створити в Україні багаторівневу систему протиповітряного захисту.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності