Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Куди втік напередодні війни екс-керівник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ?

Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, звільнений після низки журналістських розслідувань про «нагляд» за контрабандою та іншими корупційними схемами на митниці зник з України.
Повідомляється, що високопоставленого СБУшника на території України нема.
Так ось про Андрія Наумова – дві новини:
Перша погана, але загалом очікувана –
перед початком повномасштабного вторгнення армії РФ Андрій Наумов у супроводі кількох людей залишив Україну 23 лютого. Його родина виїхала раніше!
Ну, майже, як дружина Віктора Медведчука і кума Путіна Оксана Марченко, яка перетнула українсько-білоруський кордон напередоні початку повномасштабного російського вторгнення в Україну… Тільки, коли, хто повідомив кумів про початок війни, все є зрозумілим, то із СБУшником таки є питання, адже на Банковій до останнього моменту ніхто таки не вірив, що Путін зважиться…
Друга новина – хороша: його діяльність нині розслідують правоохоронці за статтею «державна зрада».
І днями за низкою адрес Наумова відбулися обшуки.
В тому числі за адресами тієї елітної нерухомості, записаної на «фунтів», яку віднайшли українські журналісти програми “Схеми”.

Під час обшуків з’ясувалось, що нерухомість Андрія Наумова охороняють співробітники СБУ. Ймовірно, ця охорона надана в рамках кримінального провадження від 2021 року щодо можливої підготовки замаху на вбивство Наумова, повідомляли «Схеми». Цю справу експерти називали «внутрішньою боротьбою» всередині служби.

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того, як її очолив Іван Баканов у 2019 році. Згодом очолив напрямок внутрішньої безпеки відомства, в результаті чого Управління ВБ змінило статус на «Головне управління», що дало його керівнику нові повноваження і вплив у службі.

У жовтні 2020 року «Схеми» знайшли і показали численне елітне майно, оформлене на родину тоді начальника Управління ВБ, зокрема 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва, придбану в чотири рази дешевше від ринкових цін. Це можна розцінювати як неправомірне отримання подарунку у розумінні закону «Про запобігання корупції». Журналісти виявили, що ця квартира, а також маєток під Києвом, оформлені на його матір, але користується ними сам високопосадовець СБУ. При цьому інформація про керівника Управління внутрішньої безпеки та його статки, згідно з офіційною відповіддю спецслужби, належить до категорії «з обмеженим доступом».

23 січня 2021 року Служба безпеки України повідомила про затримання чинного співробітника відомства, який намагався вбити співробітника спецслужби. Пізніше стало відомо, що йдеться про полковника Антитерористичного центру при СБУ Юрія Расюка, а жертвою мав стати бригадний генерал СБУ, начальник Головного управління внутрішньої безпеки Андрій Наумов. Замовником нібито був полковник СБУ Дмитро Нескоромний, колишній перший заступник голови СБУ і начальник головного управління боротьби з корупцією. Згодом затриманий Расюк пішов на угоду зі слідством, а Нескоромного оголосили в розшук.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В межах справи слідчі також вивчали матеріал журналістських розслідувань.

Андрій Наумов позбувся посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов наприкінці липня 2021 року. Втім, за даними обізнаних джерел у правоохоронній сфері не втратив свого впливу.

Зазначимо, що в Україні прийнято закон, яким передбачено кримінальну відповідальність для чоловіків мобілізаційного віку, які самовільно покинули межі України після 24 лютого 2022 року з терміном позбавлення волі до 10 років…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності