Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Мати заробітчанка-нелегалка, а син-прокурор подається на директора НАБУ, – співбесіда з кандидатом

Як раніше повідомляла ґазета «За лаштунками», 20 лютого 2023 року розпочалися співбесіди щодо доброчесності з кандидатами на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Завдяки “Судово-юридичній газеті” ми також маємо доступ до інтерв’ю співбесід із кандидатами на цю відповідальну посаду, чим і продовжуємо ділитися зі своїми читачами:

Ще одним, хто проходив співбесіду на посаду глави НАБУ, був начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Вінницької обласної прокуратури Олександр Вікул.

До нього виникли питання стосовно придбання автомобіля Mercedes Benz і відповідності його доходів на цю покупку.

Кандидат зазначив, що це було найбільш коштовне придбання родини за весь час трудової діяльності.

Голова Комісії з відбору Микола Кучерявенко запитав, яка сума була зазначена у договорі купівлі-продажу.

«Щодо нового автомобіля, я придбав його тут, на ринку у Києві, і особливої уваги не надав при оформленні документів. У мене виникло питання до оцінщика – що він зазначає в оцінці суму вдвічі менше, ніж було придбано. Він сказав, що це така звична практика.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ця ціна не вплинула на сплату податків. Бо і продавець його в перший раз продавав. Податки має сплачувати саме продавець, який отримує дохід від цього. Недоплата податків не відбулася», – зазначив кандидат.

Втім, як підкреслив член Комісії Кирило Легких, питання не у тому, відбулася чи ні недоплата податків, а у тому, як людина діє.

Також виникло питання стосовно набуття права власності на квартиру у Вінниці у 2009 році за 100 тисяч грн площею 58,2 кв м. «Чи придбали Ви це майно за власні кошти?» – запитали кандидата члени Комісії.

«Ні, я придбав це майно не за власні кошти і не для себе.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мати поїхала у 2002-2003 році за кордон на заробітки. І їй вдалося там заробити певні кошти, і я цими коштами розпоряджався. Дана квартира була придбана для моєї сестри. І вона у подальшому в цій квартирі і проживає», зазначив кандидат.

«З тих сум, які мати перераховувала, податки не сплачувалися», – сказав Олександр Вікул.

Микола Кучерявенко відмітив, що відповідно до Податкового кодексу, треба сплачувати і податки з тих доходів, які отримуються з джерела з-за кордону.

Олександр Вікул підкреслив, що зі свого досвіду роботи у прокуратурі знає, що якщо немає ніякого контролю, то немає й стимулу для громадян дотримуватися обов’язку зі сплати податків. «Зараз я би вчинив по-іншому, але у 2003-2004 роках у нашій країні була інша ситуація», додав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«25 жовтня 2005 року Ви набули право власності на квартиру площею 43 кв м у Вінниці вартістю 133 тисяч грн. Ви придбали це майно за власні кошти?» – запитав Микола Кучерявенко.

Кандидат відповів, що на цю квартиру також надала кошти мати, приблизно 10 тисяч доларів. Також оформлювався кредит у банку на 15 тисяч доларів. «На той час діяла і зараз діє процедура часткового погашення молодіжним фондом. Частку відсоткової ставки мені допомагав погасити молодіжний фонд. У цій квартирі я зараз проживаю. Моя родина – дружина та діти поїхали в Осло після початку війни», – зазначив кандидат.

«Які підтвердження тому, що Вам гроші перерахувала мати, є?» – запитав Микола Кучерявенко.

«Єдине підтвердження, яке лишилося, це мати написала пояснення», – зазначив кандидат. Отже, підтвердження переказів не лишилося.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Можливо, є податкова декларація матері, яка там працює та отримує гроші?» – уточнили члени Комісії.

«На жаль, ні, бо мати там не оформлена офіційно, і трудовий договір з нею відсутній», –  зауважив кандидат.

«Тобто, 20 років вона там і досі немає там офіційних джерел доходів?» – запитав Кучерявенко.

«На яких правових підставах Ваша мати знаходиться у Норвегії весь цей час?», – уточнив Олексій Савчук.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Так, вона нелегальна мігрантка», – відповів кандидат.

Також до кандидата виникли питання щодо його постів у соцмережах, зокрема, у членів Комісії від «міжнародників».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності