Полеміка

На Харків, Київ, Кременчук та Прилуки чекає хвиля безробіття, – закриття тютюнових компаній

Сьогодні компанія Філіп Морріс Україна (ФМУ) повідомила про готовність повністю припинити виробництво в Україні і закрити Харківську тютюнову фабрику.
Це призведе до закриття 1000 робочих місць – працівників фабрики і обслуговуючих відділів. Причиною цього є прийнятий Верховною Радою законопроект №1049, що змушує тютюнові компанії закривати виробництво в Україні.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

З цієї ж причини про плани закрити свої фабрики в Україні заявили й інші тютюнові компанії – British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) і Imperial Tobacco (IT). Тому, якщо законопроект №1049 набуде чинності, Україну покинуть відразу чотири великі міжнародні компанії.

Як закриття фабрик “тютюнових гігантів” вплине на економіку України

1. Більш 4000 чоловік втратять роботу

Вищеназвані компанії не перший рік очолюють рейтинги кращих роботодавців України. І, якщо вони будуть змушені закрити свої виробництва в Україні, понад чотири тисячі людей втратять роботу. Причому не просто роботу, а саме ті робочі місця, які поки ще велика рідкість в нашій країні – з офіційним працевлаштуванням, гідною і повністю білою зарплатою, медичним страхуванням для працівників і членів їх сімей, оплачуваними відпустками і лікарняними. Фахівці тютюнового виробництва, мають вузькопрофільну спеціалізацію, не зможуть знайти іншу роботу. Оскільки інших тютюнових виробництв в країні не залишиться.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

2. Значно постраждає державний бюджет

4 з 10 найбільших платників податків в Україні – це міжнародні тютюнові компанії, провідні свій бізнес легально, “по-білому” і без тіньових схем. У 2018 році ці виробники в сумі заплатили 48 млрд гривень податків до державного бюджету. Істотна частина податків також надходить до бюджетів міст, де розташовані фабрики (Прилуки, Кременчук, Харків, Київ) і йде на облаштування міської інфраструктури – доріг, парків, культурних об’єктів.
3. Тютюновий ринок стане ринком підробок і контрабанди

Законопроект №1049 підвищує обов’язкову націнку дистриб’юторів на сигарети і тим самим змушує виробників підняти ціни на 10-15 гривень за пачку. Причому ці гроші не потраплять до бюджету. Вони осядуть в кишенях посередників – тому що це не податок, а просто корупційна схема для збільшення доходів роздрібних мереж, представники яких були обрані народними депутатами.

Тому, коли ціни на якісні, сертифіковані і легальні сигарети виростуть на 10-15 грн, більшості курців доведеться перейти на низькопробні підробки, виготовлені з неперевіреної сировини і без дотримання державних стандартів безпеки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version