Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Новинський може очолити МПвУ, Добкіну ж пророчать місце вікарного архієрея…

Сьогодні у Свято-Пантелеймонівськім соборі у “найбіднішому” передмісті Києва – Феофанії проходить Собор УПЦ МП (МПЦУ). Хтось міг би це 30 років тому уявити собі рядового комуніста поруч із членами політбюро? І я ні. А тут олігарх (значна частина капіталу якого й досі працює в Росії, кажуть, так само, як і фабрики “Рошен” іншого шоколадного диякона теж)  за сумісництвом протодиякон Вадим Новинський серед політбюро митрополитів у перші ряди “смиренно затесався”. Так ось воно як, ось хто керує процесом життєдіяльності споконвічно канонічних. Панове, а де ж Христос? – уже коментують у соцмережах подію і світлину, яку сам проросійський олігарх, який, кажуть, щойно повернувся з Давосу, й обублікував без зайвого марнославства…

ФОТО: “наші” в Давосі-2022, з відкритих джерел

Судячи з тих речей, які просочуються із зібрання МП в Україні, церковні аналітики припускають, цілком можливо, що планується вичистити зі Статуту певні елементи – так, щоби це релігійне об‘єднання формально не підпадало під дію закону 2662 про перейменування:

«Входження релігійної організації (об’єднання) до релігійної організації (об’єднання), зазначеної в частині сьомій цієї статті, визначається у разі наявності однієї з таких ознак:
1) у статуті (положенні) релігійної організації, що діє в Україні, містяться вказівки на входження до структури релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України;
2) у статуті (положенні) закордонної релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, містяться вказівки на входження до її структури релігійної організації (об’єднання), що діє на території України, а також на право прийняття статутними органами управління зазначеної закордонної релігійної організації (об’єднання) рішень з канонічних і організаційних питань, які є зобов’язуючими для релігійної організації (об’єднання), що діє на території України;


3) статутом (положенням) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, передбачене обов’язкове входження керівників (повноважних представників) релігійної організації (об’єднання), що діє на території України, до статутних органів управління зазначеної закордонної релігійної організації (об’єднання) з правом вирішального голосу».
Заради цього можуть виключити згадку про входження до РПЦ, а митрополит Онуфрій може оголосити, що не братиме участі в роботі Синоду РПЦ (до речі, Кирил Гундяєв скликав його засідання саме сьогодні, і цікаво, як буде повідомлено про причину відсутності двох ієрархів з України).
Але якщо обмежаться такими рішеннями – це буде лише чергова спроба новою формою прикрити старий зміст.
Почекаємо рішень та документів.
Зважаючи, що центральний протодиякон дрімає, приходить на гадку, що він, мабуть, цілу ніч узгоджував майбутні рішення?
Ну дайте вже йому білий клобук та панагію – нехай форма митрополита остаточно гармонує з положенням цього реального керівника МПвУ, – просять віряни у соцмережах. 
А якщо серйозно – доволі безсоромна демонстрація того, «хто у домі господар». Як там «невтручання політиків»?

Між іншим, нещодавно рукоположеному в дияконський сан у Харкові Михайлу Добкіну в тих же мережах віщують обрання вікарним архієреєм…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФОТО: дияконська хіротонія Добкіна

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності