Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

“Обрати” Гупяка директором НАБУ не дозволив Захід? – але це не була б Україна, коли б…

Новим директором НАБУ став Семен Кривонос. Для цього Кабмін включив «турборежим», повідомляють “Схеми”, посилаючись на власні джерела.
Трійку фіналістів комісія оголосила лише трохи більше 48 годин тому. Далі у Прем’єр-міністра повинно було бути 5 днів на роздуми та консультації для винесенння однієї з трьох кандидатур на розгляд уряду. А у міністрів – ще 10 днів «на подумати». Всього мало бути 15 днів на роздуми...
Але все вирішилось блискавично.
Вчора неанонсовано о 12.00 розпочалось онлайн-засідання уряду, а вже о 12.15 міністри затвердили внесену прем’єром кандидатуру Семена Кривоноса.
ФОТО: Семен Кривонос
Про самого кандидата, а тепер переможця, ми детально розповіли ще декілька тижнів тому тут:
Він – нинішній очільник Державної інспекції архітектури та містобудування України (інституції, яка, зокрема, видає ліцензії на будівництво). Його призначення на цю посаду два роки тому підтримав особисто Андрій Єрмак.
Окрім того, за даними “Схем”, Семен Кривонос добре знайомий з заступником Єрмака – Олексієм Кулебою (не плутати з міністром). Кривонос і сам підтвердив, що вони знайомі з Кулебою вже 8 років. З яким також тісно працювала дружина Кривоноса – Галина Польшинська. Вона очолювала службу забезпечення роботи Олексія Кулеби в КМДА, де він працював першим заступником Кличка «за квотою» Андрія Єрмака.
Це все – важливий контекст.
Але. Попереду у нового директора НАБУ буде регулярна змога та можливості демонструвати свою незалежність від Офісу Президента та будь-яких інших гілок влади та представників бізнесу.
Для підтримання власної незалежності у директора НАБУ загалом є всі законом передбачені запобіжники.
Ось перший яскравий очевидний тест для Кривоноса, який буде дуже показовим:
Вчора ж Денис Шмигаль під час оголошення переможця несподівано заявив: «Пропоную новопризначеному керівнику НАБУ розглянути можливість призначити двох інших кандидатів Сергія Гупяка та Романа Осипчука на керівні посади в НАБУ».
Чому це було несподівано?
По-перше, призначення своїх заступників – це дискреційне право самого директора НАБУ. Експерти та юристи можуть краще це оцінити. А такі публічні «поради» від керівника уряду – це вже спроба впливу, якщо не пряме втручання. Чи взагалі предмет домовленостей?
По-друге, другий фіналіст – Роман Осипчук – і так має керівну посаду в НАБУ.
Сергій Гупяк – третій фіналіст конкурсу. Він очільник ДБР на Вінничині, тобто підлеглий Олексія Сухачова, а отже це пряма вертикаль Олега Татарова. Ще на вихідних, за певною інформацією, в ОП реально роздумували призначити саме Гупяка директором НАБУ, але проти цього були міжнародні партнери.
ФОТО: Гупяк Сергій
Тому тепер, коли Шмигаль публічно радить Семену Кривоносу взяти ДБРівця Сергія Гупяка собі у заступники – рішення, яке він винесе, буде першим і дуже показовим тестом на незалежність новопризначеного директора Національного антикорупційного бюро.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності