Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Оголошено вирок Саркозі, – четверо в Україні призадумалися…

Суд в Парижі визнав колишнього президента Франції Ніколя Саркозі винним в корупції і торгівлі впливом і виніс свій вирок.

Екс-главу держави засудили до трьох років позбавлення волі, з них один рік складе реальний термін, два – умовний, повідомляє BFM TV. Раніше прокуратура просила дати колишньому президенту чотири роки ув’язнення, з них два – умовно.

Як повідомляє France 24, в тюрму Саркозі не відправиться. Відповідно до французького законодавства, якщо суд присуджує до терміну менше двох років, то у засудженого є можливість попросити відбувати покарання вдома. У цьому випадку на Саркозі надінуть спеціальний електронний браслет, за допомогою якого можна буде відстежувати його переміщення.

Саркозі став першим президентом Франції в новітній історії, який отримав реальний тюремний термін. Його попередника Жака Ширака в 2011 році визнали винним у створенні фіктивних робочих місць в 1977-1995 роках. За підсумками процесу його засудили до двох років позбавлення волі умовно. На рішення суду вплинув і той факт, що на момент оголошення вироку у Ширака були серйозні проблеми зі здоров’ям.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Саркозі в числі іншого звинувачували в тому, що він намагався незаконно отримати від співробітника французького касаційного суду Жильбера Азібера інформацію про розслідування нелегального фінансування своєї президентської кампанії з боку дочки засновника компанії L’Oreal Ліліан Бетанкур.

Передбачалося, що через свого адвоката Тьєррі Ерзог Саркозі обіцяв допомогти Азіберу в отриманні престижної посади в Монако. Як докази наводилися записи перехоплених телефонних переговорів між Саркозі і Ерзог в 2013-2014 роках. Під час цих розмов співрозмовники ніколи не називали один одного справжніми іменами, а Саркозі використав псевдонім Поль Бісмут. Однак експертиза встановила, що говорив саме колишній президент.

Сам Саркозі заявляв, що ніколи не намагався чинити протекцію Азіберу. Адвокат Саркозі Жаклін Лаффонт стверджувала, що у прокуратури немає підстав робити висновки, що в ході переговорів екс-президент натякав на порушення закону. «Це була просто дружня балаканина», – заявила адвокатка.

Саркозі, який залишив посаду президента в 2012 році, раніше вже потрапив під підозри в корупції. У Франції триває розслідування справи про фінансування його президентської кампанії в 2007 році лівійським лідером Муаммаром Каддафі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сам колишній президент стверджує, що кримінальні справи є помстою суддів за спробу Саркозі обмежити їх повноваження під час його перебування при владі.

Саркозі став президентом в 2007 році, будучи кандидатом Союзу за народний рух. Він заручився підтримкою 53% виборців, випередивши кандидата від Соціалістичної партії Сеголен Руайяль.
У 2012 році Саркозі на виборах отримав 48% голосів, Олланд – 51%. У 2016 році Саркозі спробував переобратися, проте вже в ході праймеріз правоцентристів поступився Франсуа Фійона і Олену Жюппе, після чого оголосив про відхід з політики і зайнявся мемуарами.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності