Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

ОМІКРОН-штам передається МІЖ ВАКЦИНОВАНИМИ, – Борис Джонсон

У Нідерландах виявили 61 випадок інфікування COVID-19 у пасажирів з ПАР, а в Німеччині, Великобританії та ряді інших європецських країн вже підозрюють перші випадки омікрон-варіанта коронавірусу. Судячи з усього, новий штам коронавірусу Омікрон поширюється дуже швидко і здатен передаватися між людьми, які отримали два щеплення від COVID-19. Про це у суботу, 27 листопада, заявив прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

За його словами, новий штам відрізняється від попередніх своєю конфігурацією і згодом знижує імунітет, отриманий після вакцинації, передає The Guardian.

Тому всім, хто близько контактував із зараженими штамом Омікрон, необхідно перебувати в ізоляції протягом 10 днів, незалежно від їхнього статусу вакцинації, додав чиновник.

Джонсон також повідомив, що міністр охорони здоров’я Британії Саджид Джавід просить вчених розглянути можливість ревакцинації більшої кількості людей та скорочення часового інтервалу між першою та другою дозами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прем’єр Британії запевнив, що в магазинах та закритих приміщеннях буде посилено вимоги до носіння масок. За його словами, такі заходи мають тимчасовий та профілактичний характер і через три тижні будуть переглянуті.

При цьому він визнав, що ефективність вакцин проти нового варіанту коронавірусу не встановлено, хоча є “всі підстави вважати, що вони забезпечать хоча б певний ступінь захисту“.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

За даними британських учених, штам Омікрон є найнебезпечнішим з усіх відомих, оскільки вакцини можуть бути менш ефективними проти нього.

Раніше виробники вакцин проти коронавірусу розпочали тестування бустерних щеплень проти штаму Омікрон. Так, новий варіант вірусу може виявитися стійким до схвалених вакцин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Американські ж вчені кажуть, що новий найнебезпечніший з усіх коронавірусів омікрон-варіант здатен вступати у реакцію взаємодії з білками, що, увага, містяться у вакцинах, якими досі вакцинували населення по земному шарі, що частково пояснює слова Джонсона, щодо того, чому новий штам поширюється між вакцинованими теж…

Що відомо про новий штам?

За словами вчених, він дуже відрізняється від усіх попередніх.

Цей варіант здивував нас. Він зробив великий еволюційний стрибок і пройшов близько 50 мутацій“, – сказав на брифінгу для журналістів професор Туліо де Олівейра, голова південноафриканського Центру епідеміологічного реагування та інновацій.

Близько 30 з 50 мутацій торкнулися так званого спайк-протеїну – шипів на оболонці вірусу. За допомогою цих шипів вірус проникає в клітини людини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це найтривожніша особливість нового штаму, кажуть вчені, оскільки більшість вакцин працює якраз на нейтралізацію цих шипів.

Інша частина вірусу, яка вступає в контакт із організмом після того, як спайк-протеїн проклав йому дорогу в клітину, мутувала у новому варіанті 10 разів. Для порівняння – у Дельта-штамі цей сегмент вірусу здійснив лише дві мутації.

На думку вчених, рівень мутацій міг бути спровокований в організмі одного пацієнта з ослабленим імунітетом, який не зміг подолати вірус.

Чим може бути небезпечним B.1.1.529?

Хоча інтенсивна мутація не обов’язково є небезпечною для людини, кажуть фахівці, в цьому випадку важливо розуміти, що зараз ми маємо справу з вірусом, який радикально відрізняється від того, що з’явився в Ухані і призвів до пандемії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це означає, що всі створені натепер вакцини можуть виявитися неефективними проти B.1.1.529.

Зокрема, деякі мутації призводять до того, що антитіла в організмі людини не можуть легко розпізнавати вірус.

А мутація, відома як N501Y, робить вірус заразнішим, і з кожним новим подібним перетворенням збільшуються масштаби поширення інфекції.

Саме цього – ширших можливостей вірусу до поширення – і побоюються зараз вчені. Крім того, новий штам, навчився обманювати деякі частини імунної системи людини, які ще нещодавно досить легко його виявляли.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поки що неясно, яким буде вплив нового варіанту коронавірусу в країнах з високим відсотком вакцинації.

Незрозуміло також, наскільки він небезпечніший за штам “Дельта” в тому, що стосується перебігу хвороби.

Поки йдуть лабораторні дослідження, ВООЗ закликає країни посилити заходи епідеміологічної безпеки та регулярно надавати статистику про поширення нового штаму.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності