Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Погляди “західних” та “східних” німців різняться між собою

Захід поволі холоне до «українського тренду», починаючи думати, лише про себе, хоча він завжди про себе тільки й думав.

Так Ввдомство федерального канцлера Німеччини гальмує постачання зброї в Україну, голова комітету Бундестагу з оборони. За словами очільниці Комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман, уряд має розібратися із ситуацією вже у вересні та жовтні. А що до того часу робити Україні, німкеня не пояснила…

У німецькому суспільстві дедалі більше розбіжностей на тему подальших постачань зброї Україні, а паралельно із цим змінюється й ставлення до антиросійських санкцій — їх підтримує дедалі менша кількість громадян ФРН, – пишуть ліберальні німецькі ЗМІ.

Згідно з опитуванням, проведеним INSA на замовлення Bild, лише 12% німців вважають, що антиросійські санкції шкодять росії більше, ніж Німеччини, а представники бізнесу вже відкрито висловлюють своє невдоволення санкціями, які торкнулися їхньої сфери діяльності. Зокрема, газета Berliner Zeitung розповідає про листи, надіслані федеральному канцлеру Олафу Шольцу представниками профспілки ремісників Саксонії-Анхальт і Лейпцига, які заявили, що “економічні санкції не впливають на агресивну війну росії і водночас мають величезний вплив на німецьке населення”.

На тлі зміни настроїв у німецькому суспільстві знижується й кількість прихильників подальшої військової допомоги Німеччині Україні, пишуть німецькі ЗМІ: “Наприклад, лише 32% східних німців підтримують постачання важкого озброєння Україні (для порівняння у Західній Німеччині цей показник трохи більше ніж 50%)”.

Суттєво, що пишучи це, німецькі ЗМІ розраховують не тільки на німецьку аудиторію, а тому не уточнюють, що “східні німці”, про яких вони пишуть – це населення колишньої підрадянської НДР, 25% з якого, як доведено, було агентами Штазі, а тепер до них ще й додалися російська “вата”, які після виведення радянських військ, не побажала вертатися до своєї “вєлікой і могучєй нєоб’ятной родіни”. А ось ті “західні німці”, які переважно підтримують допомогу Україні, є тими громадянами старої ФРН, які не зазнали радянської окупації і промивання мізків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І, зважаючи на все, Берлін неофіційно, але все ж таки “прислухається” до голосів лібералів у німецькому суспільстві. Чого варте лише лобіювання доставки турбіни Газпрому, в обхід антиросійських санкцій. Або ж постачання Україні, скажімо так, далеко не сучасної та якісної зброї – буквально минулого тижня вже повідомлялося про неякісні САУ, які не витримують вимог сучасної війни, і до яких чомусь не піходять снаряди, що їх для них же виробляє Норвегія. А ще максимальне затягування часу з постачанням Києву важкого озброєння. Так, влада Німеччини з одного боку підтримує Україну і обіцяє продовжувати постачати зброю, але одночасно заявляє, що це не повинно завдати шкоди обороноздатності самої Німеччини, тому подальше збільшення поставок під питанням. До слова, голова оборонного відомства ФРН Крістіна Ламберт вже “перестрахувалася”, заявивши, що Німеччина закінчує ресурси для допомоги України.

Зазначимо, що нещодавно Дональд Трамп розкритикував європейських союзників США по НАТО за їхнє небажання витрачатися на власну оборону та їхню надмірну надію у цьому на США та американські гроші…

І після цього сьогодні ми читаємо, що Україна отримує від Німеччини таку зброю, яку ще немає на озброєнні німецької армії, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв’ю Globe and Mail.

“Ми доставили все, що в нас було: протитанкові та зенітні комплекси, міни, гармати, тонни боєприпасів та нелетальної допомоги. Потім ми перейшли на більш складні та дорогі системи. Самохідні гаубиці, РСЗВ, зенітні комплекси, контрбатарейні РЛС. Багато з цих систем настільки нові, що їх зробили дуже мало, а декотрі навіть не представлені у Бундесвері”, – сказав Шольц.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності