Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

Праведні й бідіні не подаються на конкурс на посаду директора НАБУ? – співбесіда прокурора ОГП

Як раніше повідомляла ґазета “За лаштунками”, 20 лютого 2023 року розпочалися співбесіди щодо доброчесності з кандидатами на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Першим співбесіду проходив начальник Департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора (т. зв. «департамент війни») Юрій Бєлоусов, інтерв’ю співбесіди кандидата публікує “Судово-юридична ґазета”:

Перше питання, яке озвучив голова Комісії з відбору директора НАБУ Микола Кучерявенко, стосувалося майнової декларації за 2016 рік, де Юрій Бєлоусов вказав, що отримав дохід від відчуження рухомого майна у розмірі 49 тисяч грн, і чи було це реальною вартістю продажу об’єкта.

«У 2016 році, з лютого, я не перебував на державній службі. У вересні мною було продано авто Опель Вектра, який не перебував на той час у моєму володінні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У мене не було бажання приховати свій дохід чи ухилятися від оподаткування.

Оціночна вартість була нижче, ніж реальна вартість, але це не вплинуло на відрахування до бюджету», – зазначив він, пославшись на норми Податкового кодексу у частині оподаткування продажу першого об’єкта протягом року.

Друге питання до нього стосувалося, що у декларації за 2018 рік було зазначено, що він позичив третім особам 40 тисяч доларів США, а у дружини з’явилися готівкові кошти, а також у декларанта з’явився автомобіль.

«У 2008 я перевівся на роботу до Києва. У 2009 році отримав у спадок у Харкові квартиру. Ця квартира була продана, вартість продажу квартири склала 45 тисяч доларів. Згодом з жовтня 2010 по жовтень 2011 року я перебував у складі миротворчої місії ООН, проходив службу у Західній Африці, у Ліберії», – розповів Юрій Бєлоусов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«На той момент, будучи працівником МВС і отримуючи основу зарплату у МВС, яка складала на той час близько тисячі доларів на місяць у МВС, я отримував ще 128 доларів оплати у день протягом року. Це дозволило мені заробити за той рік близько 30 тисяч доларів.

На кінець 2016 року, беручи до уваги зароблені гроші, наявні готівкові кошти у нашої родини складали близько 65 тисяч доларів. При продажі квартири ми поділили ці гроші разом з дружиною, бо вона не працює.

З 2016 року я почав працювати приватним підприємцем. Мій офіційний дохід за 2017 був біля 33 тисяч доларів, у 2018 – 33 500 доларів. Тому за два роки я заощадив близько 65 тисяч доларів. У 2018 році у мене була можливість дати своєму двоюрідному брату, який займається бізнесом, близько 40 тисяч доларів.

Щодо зазначення у декларації. Декларування було запровадження у червні 2016 року, я звільнився у лютому 2016 року. І були певні роз’яснення НАЗК, в яких не було позначено, яким чином подавати декларацію виду «після звільнення». Більш того, цей вид декларації взагалі «випав», можливо, була технічна помилка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Разом з тим, я все одно у 2017 році подав декларацію за весь 2016 рік, і подав її по правилам, які були запроваджені до реалізації системи електронного декларування, де не зазначалися наявні кошти. Тому мною не було про це зазначено. У подальшому я вже зазначав всі наявні готівкові кошти», – сказав кандидат.

Член Комісії Олексій Савчук запитав, на підставі чого кандидат отримував 128 доларів на день і яким чином він їх отримував.

Юрій Бєлоусов пояснив, що вважався працівником Миротворчого центру МВС і при цьому відряджався за рахунок ООН до відповідної місії. «ООН сплачувало на додаток до тих коштів, які платить МВС як офіційну зарплату (1 000 доларів), додатково 128 доларів на день», – зазначив кандидат.

Він отримував цю суму частково готівкою, частково – на картку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Запитання це було поставлено, як пояснив Савчук, оскільки в українській Податковій відсутні відомості щодо сплати кандидатом податків з цієї суми, які кандидат вказує як такі, що дозволили накопичити значну грошову суму.

Юрій Бєлоусов пообіцяв з’ясувати це питання. «Це системна практика. Є міждержавні угоди. Але це офіційна виплата. І на карту частина переводилася в Україну для моєї дружини, бо я був поза межами. А частина грошей видавалася нам», – зазначив він.

Член Комісії Кирило Легких запитав, чи один кандидат спадкував квартиру у Харкові і чи відбувся розподіл між спадкоємцями. «Так, було різне майно. Щодо квартири у Харкові, то від брата та сестри не було заперечень, і ми отримали цей дохід», – зазначив кандидат.

Також Кирило Легких зауважив, що Юрій Бєлоусов зазначає в якості осіб, які можуть його рекомендувати, керівника апарату Вищого антикорупційного суду Богдана Крикливенка. Тому виникає питання, чи не буде у потенційного очільника НАБУ конфлікту інтересів з точки зору зв’язків з ВАКС.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Я впевнений, що ми зможемо розмежовувати наші робочі стосунки», –  зазначив кандидат.

«Ваш брат Бєлоусов Андрій Леонідовч на сьогодні Голова Кам’янської міської ради. Як Ви оцінюєте його діяльність? Ця посада обумовлює певні корупційні ризики. Чи відбувалося щось схоже?» – запитав Микола Кучерявенко.

«Так, з 2017 року наші професійні стежки розійшлися. Я знаю, що було багато різного негативу було у ЗМІ. Скажу щиро, я намагаюся від цього абстрагуватися. Наразі кримінальних проваджень чи підозр у брата немає. Те, що у ЗМІ, ставлюся до цього критично. Якщо мене оберуть на цю посаду, для мене точно буде розмежовуватися», – сказав Юрій Бєлоусов.

«У мене були випадки під час роботи в Офісі Уповноваженого з прав людини, коли я проводив перевірки, і це навіть призводило до покарання колег, з якими я навчався», – додав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Член Комісії Карен А. Грінавей наприкінці зауважила, що все ж є питання стосовно зазначення оціночної вартості автомобілів, а не реальної вартості. Юрій Бєлоусов у відповідь також зазначив, що вже зараз розуміє – варто було вказувати у декларації реальну вартість авто. Однак це не вплинуло ніяк на сплату податків до бюджету.

Також Карен А. Грінавей поцікавилася результатами розслідувань стосовно правоохоронців, які проводилися під час очолювання відповідного департаменту Юрієм Бєлоусовим. Він пояснив, що ці розслідування стосувалися катувань та жорстокого поводження з боку правоохоронців, і вдалося збільшити втричі кількість притягнутих до відповідальності правоохоронців.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності