Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Проросійський президент Вучич перемагає на виборах в Сербії

Чинний президент Сербії Александар Вучич перемагає в першому турі виборів, що відбувся 3 квітня. За нього проголосували 59% виборців з-поміж 6,5 мільйона громадян. Друге місце здобув колишній генерал Здравко Понош, за котрого проголосували 17%. Явка на виборах становила 60 відсотків.

Мандат президента Сербії триває 5 років. Вучич в кампанії, зокрема, наголошував на тому, що 19 разів зустрічався з президентом Росії Володимиром Путіним, хоча одночасово стверджував, що Сербія прагне стати членом Європейського союзу.

На парламентських виборах Прогресивна партія, яку очолює Вучич, здобула 43% голосів і матиме 121 з-поміж 250 місць в парламенті. Друге місце посіла коаліція обʼєднаної демократичної опозиції, яка здобула 36 депутатських місць. Загалом до парламенту увійшли представники 12 партій і коаліцій, в тому числі представники угорської, албанської й босняцької нацменшн.

Для формування більшості Прогресивній партії буде достатня підтримка будь-якої з-поміж правих партій. Досі коаліційним партнером партії Вучича були соціалісти Івіци Дачича, які цього разу здобули 32 місця в парламенті.

Ще не оприлюднені остаточні результати виборів до міської ради Белграда. Вучич заявив, що його партія має 39% голосів, та що знову матиме більшість для керування столицею.

Кінцевий термін для оголошення остаточних результатів виборів – 7 квітня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На думку оглядачів, основним результатом виборів є абсолютна перемога національно-правих сил, які виступають проти євроінтеграційних процесів й за розширення співпраці з Росією.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності