Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

РЕКОМЕНДАЦІЙНЕ РІШЕННЯ ЩОДО ВОЄНКОМІВ, ЯКЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ ДО ВИКОННАННЯ, – представник Президента у ВР

Народний депутат і представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський вважає, що отримувати відстрочку від мобілізації мали б люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.

Веніславський серед основних зловживань для ухилення від мобілізації назвав фіктивні довідки про інвалідність, догляд за особою з інвалідністю, а також отримання вищої освіти повторно: 

Нещодавно Верховна Рада внесла зміни в законодавство – і тепер мобілізації підлягатимуть особи, у яких дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка) є особами з інвалідністю 1 або 2 групи, якщо у тих є інші працездатні особи, зобов’язані їх утримувати згідно із законом.

Раніше в законодавстві не було передбачено кількості осіб, які можуть бути піклувальниками або опікунами непрацездатної особи, – і, за словами Веніславського, “оформлялося 10-15 працездатних чоловіків” опікунами. Тепер нардепи внесли правку, що на одну людину може бути оформлений лише один опікун або піклувальник.

За словами Веніславського, “найбільш поширена практика після “опікунів” – це, коли люди, які не мають і не мали медичних показань для того, щоб отримати певну групу інвалідності, але її отримують”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще одна лазівка – це освіта, додав член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки.

З перших днів війни, ви ж пам’ятаєте, ми про це говорили, різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 (років), котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. З точки зору законодавства таке право передбачено. 

Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання.

Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На запитання, чи має те саме стосуватися магістратури, нардеп сказав: Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання”.

Веніславський не виключив, що певна кількість людей дійсно хоче стати науковцями і “в тому числі через розробку інноваційних механізмів забезпечити нашу перемогу”.

Тому тут треба дуже ретельно підходити, але, на превеликий жаль, це також є можливістю для зловживань”, – підсумував він.

Водночас, Веніславський не підтримав ідею обмежити право чоловіків призовного віку на виїзд із країни впродовж 3 років після завершення війни: “Такі заборони будуть щонайменше неконституційними, якщо не буде запроваджено якийсь правовий режим – надзвичайного чи воєнного стану”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І ОСЬ РОДЗИНКА НА ТОРТИК:

На запитання щодо підписаного Зеленськиим указу (введення в дію рішення РНБО) про звільнення всіх обласних військкомів. Документ несе рекомендаційний характер, тому що у повноваженнях Президента немає такої функції, щоб звільняти військкомів. Безпосередньо це компетенція сухопутних військ, відповідно, це повноваження Сирського. Чи було обговорення з Сирським про звільнення військкомів?

Такого обговорення на рівні комітету не було, хоча питань до керівників обласного рівня ТЦК у членів комітету достатньо багато. Ще до того, як набула розголосу ситуація з сумнозвісним одеським керівником Борисовим, ми це питання розглядали у комітеті, також намагалися зробити так, щоб вона набула завершення у вигляді звільнення таких одіозних керівників.

Що стосується Президента, то він є Верховним головнокомандуючим, під час війни він очолює ставку. РНБО – координаційний орган з питань національної безпеки, до складу якого входить міністр оборони і Главком. Хоча рішення можна розцінювати як рекомендаційне, я вважаю, що воно є обов’язковим для виконання всіма складовими сектору безпеки і оборони. Я думаю, що командувач сухопутних військ і відповідні керівники департаментів управлінь, які безпосередньо керують мобілізаційними підрозділами, виконають це рішення РНБО. Тим більше, у суспільства і нардепів, і у командування до їх діяльності достатньо багато запитань. Зараз правоохоронні органи проводять системну роботу з фіксації, виявлення та розслідування кримінальних правопорушень. Я думаю, що це питання дуже короткострокової перспективи, коли всі очільники будуть замінені на тих, хто має досвід бойових дій, про що зазначив Президент, які за станом здоров’я не можуть продовжувати виконувати свої службові обов’язки у строю.

Щодо числених кадрів неадекватної поведінки військкомів, серед яких побиття, примусове вивезення, то представник Президента у ВР відповів наступне:

Коли резонансні такі дії представників ТЦК викликають певне суспільне збурення, вони завжди розглядаються на нашому комітеті з питань нацбезпеки з участю відповідних керівників сухопутних військ. Ми кожен випадок ретельно розглядаємо, аналізуємо і ухвалюємо якісь рекомендаційні рішення для тих чи інших керівників сектору безпеки та оборони. Як свідчить практика діяльності нашого комітету, коли ми ретельно розглядаємо ці всі випадки, на превеликий жаль, виявляється, що досить часто ми бачимо у ЗМІ лише фінальний акорд у певному режисувані цього конфлікту, коли військовозобов’язані свідомо доводять до конфліктної ситуації представників ТЦК, які на 99% на початку свого спілкування діють абсолютно толерантно, потім військовозобов’язані штучно створюють конфлікт, який фіксується на камеру. Лише кінець тривалої перепалки потрапляє до ЗМІ. Це часто штучно створена проблема. Разом з тим, представники ТЦК мають діяти відповідно до закону, ми на це звертаємо увагу. Практично у кожному випадку, коли вони під дією провокаційних дій, дозволяють собі емоційний прояв і тим більше застосування сили, до них застосовуються заходи дисциплінарного, деколи кримінально-правового впливу і такі співробітники звільняються і відправляються до бойових частин. Це не є масовим явищем, оскільки ми судимо його через підігрів у телеграм-каналах і ЗМІ. 99% випадків проведення мобілізаційних заходів відбувається в абсолютно нормальному штатному режимі. Менше 1% – такі дискусії, які потім стають предметом ретельного суспільного обговорення, а також предметом розгляду у комітеті.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності