Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Що приховують Нацгвардія і в/ч, де служив солдат-вбивця з “Південмашу”?

Обставини найбільшого у новітній історії України масового вбивства військовослужбовцем своїх співслуживців спровокували хвилю дискусій навколо проблеми нестатутних відносин в армії.

Про 20-річного нацгвардійця відомо небагато. Згідно з першими повідомленнями, які були оприлюднені радником голови МВС Антоном Геращенком, хлопець був призовником строкової служби родом з Ізмаїла Одеської області. За словами Геращенка, Рябчук зростав без батька.

Пізніше журналісти з’ясували, що насправді 20-річний солдат виріс у невеликому селі Броска Ізмаїльського району на Одещині. Хлопець був з родини вірян і жодними скандалами у рідному селі не запам’ятався і характеризується доволі позитивно.

«Сім’я Рябчуків – віряни, якщо не помиляюся – щось на кшталт п’ятдесятників. З односельцями вони не спілкувалися тісно, ні з ким не дружили, свята не святкували разом. У них вдома немає ні телевізора, ні радіо – їм вірою це заборонено», – каже один із односельчан.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Артемій – не єдина дитина в сім’ї. У нього є ще старша 28-річна сестра Юлія, яка живе в Росії.

Матері хлопця 54 роки. Батько хлопця помер після тривалої хвороби приблизно 5-6 років тому.

Сам Артем був дуже спокійним, друзів у нього начебто не було.

«Тато хворів, начебто страждав на епілепсію. І коли Артем після 9-го класу перейшов вчитися в технікум, батько помер. Його мама займається тим, що пече солодощі й торти на продаж. Вона часто приносила частування на заходи у клас… Артем теж віруючий хлопець, він часто виступав у класі на теми, пов’язані з Біблією, ми навіть здивовані, що він взагалі пішов служити в армію і взяв у руки зброю…», – розповіла одна із мешканок села.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За інформацією ЗМІ, хлопець до призову працював на складі приватного підприємства в Одеській області, не мав судимостей. На строкову службу пішов сам – добровільно восени 2021 року.

Такими словами нас здивувала колишня співробітниця Артема, яка не захотіла називати своє ім’я та місце роботи.

“Я працювала разом із Артемом. Він завжди був нормальною людиною. Що там у нього трапилося і чому він так вчинив – не уявляю! – Розповіла нам колишня колега хлопця, яка побажала залишитися невідомою. – Він був адекватним та людяним хлопцем. Не пив, не курив, не лаявся матом і дуже не любив, щоби при ньому нецензурно висловлювалися. Він порядний у цьому плані. Напевно, побачив світ з іншого боку – і стався шок. Артем сам пробивався у житті і нічого не боявся. А ще був неймовірно сильний фізично і дуже хотів служити в армії. Мабуть, там його щось зламало – тому він так вчинив”.

Інший мешканець села Броски, який добре знав родину Артема Рябчука, каже:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я знаю Артема з дитинства: він мій сусід. На нього ці дії взагалі не схожі. Не уявляю, як треба було роздратувати Артема, щоб він пішов на таке. Хлопець – із віруючої родини. Разом із рідними постійно ходили на церковні служби (ймовірно, п’ятдесятників?). Вів взірцевий спосіб життя – не пив, не курив, не ходив на дискотеки. Завжди був товариський та позитивний, – запевняє наш співрозмовник. – Його тато помер кілька років тому, а мама завжди була домогосподаркою. Ще є сестра – вона поїхала до Росії та вийшла там заміж“.

За його словами, те, що Артем не мав друзів, як зараз пишуть деякі ЗМІ, – неправда. Друзі в нього були. Він ніколи ні з ким не конфліктував. В армію Артем пішов добровільно. Хотів відслужити як усі нормальні хлопці.

“Кілька місяців тому спілкувався з його мамою. Розпитував, як там Артем. Вона відповіла, що синові все подобається. Говорила, що незабаром у нього має з’явитись новий суворий комбат, який любить дисципліну”, – згадує сусід сім’ї Артема Рябчука.

Але, судячи зі слів інших співрозмовників, Артем розповідав не всі – мабуть, не хотів засмучувати матір.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Своєю чергою, у Нацгвардії розповіли, що не помічали за Рябчуком жодних відхилень. Хлопець був задіяний до охорони заводу і пройшов необхідну підготовку; до групи посиленої психологічної уваги не входив.

Ніч подій і стрілянини, коли загинули 5 чоловік і ще 5 отримали важкі поранення вже добре описана “За Лаштунками” та іншими ЗМІ.

Згодом нацгвардієць сам виявив бажання здатися правоохоронцям у містечку Підгородне Дніпропетровської області, попросивши жінку повідомити поліцію про його місцезнаходження.

Мотиви

Як тепер стало відомо, після одного неприємного інциденту Артема почали обзивати «стукачем» та «шісткою». Про це розповіла його колишня однокурсниця, яка побажала залишитися анонімною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Артем дуже добре навчався у коледжі, був неконфліктною людиною, йшов на червоний диплом, хоча відмінником не став. І викладачі, і директор ставилися до нього чудово. При цьому він займався музикою, грав на піаніно, виступав, їздив на конкурси, брав участь в олімпіадах, – каже дівчина. – Я з ним провчилася 4 роки. Спілкувалися ми добре. Артем ніколи ні на кого не підвищував голосу, ніхто на нього не скаржився. Так, були такі моменти – якщо йому хтось скаже щось неприємне, він у відповідь не змовчить. Але так сьогодні роблять майже всі”.

Артем мав великі плани на майбутнє. Після армії мріяв стати агрономом. Ми збиралися разом зустрітися, відзначити закінчення коледжу. Ми торік випустились. 3 особи пішли до армії, включаючи Артема.

Він добре спілкувався із хлопцями. Отож ті, хто підтримував з ним зв’язок, розповідали, що Артем скаржився на товаришів по службі. Розповідав, що в армії його почали цькувати кілька людей, обзивали «шісткою» та «стукачем». Мабуть, Артем міг витримати багато, але не регулярне приниження з боку товаришів по службі.

Наразі остаточно мотиви вчинку Рябчука не зрозумілі. Однак це не стало на заваді появи низки версій, більшість з яких вказують на те, що його цькували на службі. Зокрема, депутатка від «Слуги народу» Юлія Яцик стверджує, що Рябчук начебто попередив бійку між солдатами, повідомивши про це керівництво. Однак останнє не вжило жодних заходів. Хлопця нібито визнали «стукачем» та почали з нього знущатися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Він спеціально чекав два місяці, щоб отримати автомат та помститись. Про вчинене не шкодує», – написала Яцик.

Підтвердило факт конфлікту між солдатом Артемієм Рябчуком та іншими військовослужбовцями і командування Національної гвардії у Дніпрі.

Однак у версію про цькування строковика вірять далеко не всі.

«Сам Рябчук зростом 194 сантиметри і вагою понад 90 кг не дуже тягне на жертву. Він мав можливість доповісти своєму безпосередньому командиру про те, що він зазнає переслідувань, або командирові свого командира… Міг зрештою піти у самоволку, але не розстрілювати 10 людей», – заявляє Антон Геращенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інформацію про ймовірне цькування Рябчука з боку колег по службі наразі перевіряє ДБР.

У підрозділі військової частини, де проходив строкову службу Артемій Рябчук, були зафіксовані випадки так званої дідівщини. Зокрема, одного із солдатів побили настільки, що згодом він помер від травм внутрішніх органів.

Про це в ефірі “4 каналу” розповіла депутатка Верховної Ради та членкиня Комітету з питань правоохоронної діяльності Юлія Яцик. Трагічний інцидент стався нещодавно, і зараз його розслідує поліція (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Мені стало відомо про завдання важких тілесних ушкоджень військовому. З переломами ребер, відбиванням внутрішніх органів. Унаслідок яких, на жаль, цей військовий помер“, – вказала політикиня, додавши, що це свідчить про присутність “дідівщини” в лавах української армії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Яцик підтвердила, що на сьогодні слідство як одну з версій щодо стрільби Артемія Рябчука розглядає його цькування серед товаришів по службі.

Раніше про це заявив екснардеп Ігор Мосійчук, який вказав, що 20-річний хлопець “мав необережність” донести до начальства підрозділу про конфлікт двох військових у загоні.

Керівництво не тільки не відреагувало на скаргу строковика, а й почало його цькувати, називати стукачем, донощиком. Свою образу Рябчук вважав за краще таїти в собі та чекати на момент, коли йому видадуть зброю”, – поділилася парламентарка.

Також у військовій частині, де служив зазначений стрілець, у 2018 році два солдати-строковики скоїли самогубство. Про це розповів командувач Нацгвардії Микола Балан.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Що далі?

Внаслідок стрілянини п’ятеро людей загинули (четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка), ще п’ятеро – отримали поранення. Наймолодшому загиблому – 20 років, старшому – 34 роки. Крім того, нацгвардієць вбив співробітницю “Південмашу” Віру Лебединець, якій було 35 років, у якої залишилася дочка 11 років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За останніми даними, троє з п’яти поранених перебувають у важкому стані. На трагедію у Дніпрі відреагував президент Володимир Зеленський, який заявив, що очікує від правоохоронців повного інформування суспільства про всі обставини злочину, про мотиви вбивці й те, як таке стало можливим.

За фактом умисного вбивства та дезертирства зі зброєю (ч.2 ст. 115, ч. 3 ст. 408 КК) розпочато кримінальне провадження. Також розслідується справа з приводу службової недбалості керівництва Нацгвардії, що призвела до трагедії.

Рябчуку повідомили про підозру за ст.115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцям зброї та бойових припасів) ККУ. У прокуратурі повідомили, що вимагатимуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Психічний стан строковика перевірять експертизи, які також мають встановити, чи був він у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Речниця ДБР Тетяна Сапьян повідомила, що оприлюднені в медіа відеозаписи, на якому Рябчук нібито зізнається в ході допиту, долучать до слідства. Однак слідчі будуть з’ясовувати обставини запису та правдивість свідчень окремо.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що Рябчук нестиме «найсуворішу відповідальність, передбачену законом». За його словами, спеціальна комісія МВС вивчить усі обставини, які могли призвести до трагедії. Також будуть вивчатися обставини проходження Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї.

Державне бюро розслідувань зареєструвало також кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Національної гвардії. Як вважають в Бюро, посадовці Головного управління НГУ «в умовах особливого періоду недбало ставилися до військової служби при організації заходів з охорони важливих державних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, органів держвлади».

У Нацгвардії вже заявили, що виділять грошову допомогу пораненим під час стрілянини у Дніпрі та сплатить по 1,8 млн грн сім’ям загиблих і відшкодує усі витрати на поховання.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сам Артемій Рябчук наразі чекає у СІЗО на обрання запобіжного заходу. За скоєне 20-річному солдату загрожує довічне ув’язнення.

Командуючий Нацгвардією того ж дня подав у відставку, але проблеми із дідвщиною його відставка не вирішує…

Вічна пам’ять загиблим під час надзвичайної події , що трапилася у Дніпрі:
Старший лейтенант Буганов Олександр Олександрович (НГУ);
Молодший сержант Драган Олександр Олександрович (НГУ);
Старший солдат Левківський Артем Володимирович (НГУ);
Солдат Чернік Леонід Леонідович (НГУ);
Лебединець Віра Сергіївна (контролер КПП, відомча воєнізована охорона).

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності