Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Стає соромно за священників і за політика, що дозволяє возвеличувати себе у храмі Божому, – священик з Прикарпаття

Доктор богослов’я та патристичних наук, священник УГКЦ єрм. Юстин Бойко закликав Олександра Шевченка не використовувати церкву для своєї передвиборчої агітації.

За словами священника, причиною його публічного звернення до одного зі співзасновників курорту “Буковель” Олександра Шевченка, бо протягом останніх місяців політик активно їздить по храмах і проповідує перед людьми.

Інформацію про такі зустрічі можна довідатися як з розповідей священників та вірних, а також з особистого профілю політика у соціальних мережах.

Вельмишановний Олександре Леонідовичу, звертаюся до Вас як священник Української Греко-Католицької Церкви до мирянина цієї ж Церкви, яким Ви себе публічно декларуєте, а Ваша активна участь у церковному житті про це яскраво свідчить. Мова йде про Ваше активне паломництво як греко-католицькими, так і православними громадами Івано-Франківщини, кожне з яких супроводжується Вашими виступами у храмі перед людьми у присутності священника. Кожен такий виступ ретельно записується та ретранслюється Вашою прес-службою. Сам же виступ досить часто нагадує проповідь, яка у храмі Божому застережена священнику як тому, якому сам Христос через Церкву уділяє на це право на підставі отриманої ним Святої Тайни Священства. Тому, Ваші виступи по церквах дуже і дуже неоднозначно сприймаються не тільки вірними, але духовенством. Не кажу вже про тих людей, які тільки приглядаються церковному життю і шукають своєї дороги до Бога через Церкву. Про все це дехто пише відкрито, але більшість священників просто між собою про це говорять тихо і скрито, не кажу вже про багатьох мирян. Досить часто вони бояться Вам про це сказати у вічі зі зрозумілих причин. Після того, коли до мене почали писати миряни і священники у даній справі, я передовсім переглянув усі Ваші виступи по церквах та проаналізував їх. У одному з Ваших виступів Ви слушно звернули увагу на те, що кожний християнин на підставі самої Святої Тайни Хрещення та Миропомазання є покликаний проповідувати Христа. Ви дуже правильно це підмітили! Саме Христа покликаний проповідувати кожен християнин, а не себе самого!“, – написав Юстин Бойко.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Два Олександри, політики і опоненти: Шевченко та Сич в один день стали “докторами”. Довибори на Надвірнянщині

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отець каже, що коли слухає виступи Олександра Шевченка по храмах Івано-Франківщини, а також панегірики на його честь з уст священників, то йому стає соромно як за священників, так і за політика, що дозволяє возвеличувати свою особу у храмі Божому.

Про причину Ваших паломництв храмами Івано-Франківщини не трудно здогадатися. Вистачає зайти на інтернет-сторінку Центральної виборчої комісії України, щоб переконатися у тому, що нещодавно Вас зареєстровано кандидатом до Верховної Ради України виборчого округу № 87, що на Прикарпатті від партії «За майбутнє». Тому, Ваші поїздки храмами як також Ваші виступи у храмах сприймаються як духовенством, так і вірними як прямий елемент передвиборчої компанії. А таке використання Божого храму у політичних цілях суперечить не тільки постановам Синоду Єпископів УГКЦ, але й навчанню самого Ісуса Христа. В глибині душі я хочу щиро вірити, що Ви бажаєте добра Церкві, а своє служіння рідному Народові не обмежите тільки передвиборчою компанією, а продовжуватиме це робити доти, доки Бог Вам зволить. Зважаючи на усе вище сказане, звертаюся до Вас з величезним проханням припинити використовувати Церкву як майданчик передвиборчої компанії“, – закликав єрм. Юстин Бойко.

Цікаво, що коли мовчать в УГКЦ архієпископ Володимир Війтишин,  єпископ-ординарій Коломийський Василь Івасюк та їхні православні колеги, звичайний ієрей (священик) наважився виступити проти симонії*, що нині коїться у церквах на території виборчого округу №87.

*Симонія — корупція у церкві, продаж і купівля церковних посад або духовного сану, співпраця зі світською владою і сильними світу цього за матеріальну винагороду та блага. Термін «симонія» походить від імені юдейського волхва Симона, що згідно Діянь за гроші хотів у Христа навчитися творити дива…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності