Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Стали ще більш недоторканими завдяки новому закону… про зняття недоторканості

Сьогодні, 18 грудня, під час засідання Верховної Ради нардепи у другому читанні проголосували за законопроєкт щодо змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності.688c7c098391753075f01cf38399de0a

За проєкт закону 2237 проголосував 291 народний депутат. Вказаний закон має привести у відповідність до Конституції України положення законодавчих актів України, що забезпечить реалізацію скасування депутатської недоторканності.

Насправді ж законопроєкт №2237 не знімає депутатської недоторканності, а навпаки посилить її, коментують у Центрі протидії корупції .

Депутати не просто не зняли недоторканність — вони її навіть посилили, порівняно з тим, що ми маємо сьогодні. З такими новаціями буде важко не просто притягнути до відповідальності нардепа, а й просто розпочати розслідування“, – пише член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

У ЦПК (Цивільний процесуальний кодекс України) пишуть, що народні обранці зберегли та навіть посилили недоторканність, внісши правки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зокрема, згідно з проголосованим законопроєктом, генпрокурор отримує монополію на відкриття кримінальних проваджень щодо нардепів.

Лише він може внести відомості до ЄРДР, що, на думку ЦПК, означає залежність початку розслідування щодо нардепа від доброчесності чи зайнятості генпрокурора.

Згідно з КПК (Кримінальний процесуальний кодекс України), наразі будь-який слідчий чи прокурор може розпочати справу щодо нардепа (до набуття чинності законопроєкту, який депутати проголосували 18 грудня).

Ще однією небезпечною новацією у ЦПК називають вимогу обов’язкової присутності депутата під час розгляду клопотань слідчих у суді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зокрема, ці клопотання можуть стосуватися арешту майна депутата. Відповідно, це майно не можна буде арештувати без попередження самого парламентаря про суд та без його участі в засіданні.

Повідомляється, що таким чином, нічого не заважатиме депутатам переписати за ніч майно на родичів, аби уникнути його арешту. Або ж слідчому не вийде заарештувати хабар, який отримав депутат, і був спійманий на гарячому.

Наразі такі клопотання слідчий суддя може розглядати за відсутності фігуранта справи, якщо є ризик, наприклад, знищення документів, майна або доказів через обізнаність нардепа-фігуранта з таким клопотанням.

Крім того, правка депутата від “ОПЗЖ” Григорія Мамки, яку врахували у законі, фактично повертає недоторканність: “Бо тепер правоохоронці не зможуть притягнути депутата до відповідальності в час, коли він “здійснює свої повноваження”. Депутати здійснюють свої повноваження всі 5 років!…Адвокати зупинять будь-якого правоохоронця, використовуючи це“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше:

  • 4 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства”, що в тому числі дає право НАБУ і ДБР на незалежну прослушку.
  • У той же час законопроєкт передбачає, що для застосування негласних слідчих дій стосовно народних депутатів, як то обшук або огляд особистих речей, транспорту, житла, службового приміщення, порушення таємниці їхнього листування, телефонних розмов, необхідна буде санкція Верховної Ради.
  • 3 вересня Верховна Рада внесла зміни в Конституцію щодо скасування недоторканності народних депутатів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності