Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Сунак зробив перші заяви щодо його відносин із Україною

У понеділок, 24 жовтня, стало зрозуміло, хто стане наступним прем’єр-міністром Великої Британії. Як і поспішне звільнення з цієї посади Ліз Трасс 20 жовтня, яка очолювала британський уряд найкоротший період в історії королівства, новий 79-й прем’єр теж має визначення «вперше в історії».

Це буде перший прем’єр-міністр Сполученого Королівства азіатського походження, наймолодший прем’єр більш ніж за 200 років і вперше схвалення на формування кабінету міністрів він отримав від нового короля Карла III.

Нагадаємо, після рішення кандидатки на посаду лідера провладної Консервативної партії Пенні Мордонт зняти свою кандидатуру з виборів, єдиним кандидатом залишився 42-річний Ріші Сунак. Він також стає першим прем’єр-міністром Великої Британії – індуїстом, що, на думку британських ЗМІ, стане віхою в еволюції Британії як багатокультурного та багатоконфесійного суспільства.

«Які б не були його політичні погляди, призначення Сунака прем’єр-міністром — історичний момент для мультикультуралізму та расової рівності. Це сталося набагато раніше, ніж будь-хто міг передбачити навіть кілька років тому, і ніхто не міг передбачити, що першим прем’єр-міністром з числа представників етнічної меншини стане торі», – зазначив у своєму коментарі для The Guardian професор соціології, політики та державної політики у Брістольському університеті Тарік Модуд.

Біографія

Народився британський державний діяч Ріші Сунак 12 травня 1980 року в Гемпширі, Велика Британія в сім’ї лікаря загальної практики та фармацевта. Батьки Сунака – пенджабські індуси. Вони іммігрували до Британії зі Східної Африки, куди, у свою чергу, їхні батьки переселилися в колоніальні часи з Індії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Середню освіту Сунак отримав у престижному приватному Вінчестерському коледжі. У 2001 році закінчив Лінкольн-коледж Оксфордського університету, де вивчав філософію, політику та економіку. Потім отримав ступінь магістра ділового адміністрування у Стенфордському університеті. Якийсь час працював у хедж-фонді TCI, а потім заснував глобальну інвестиційну компанію з оборотом 1 млрд доларів. Вона спеціалізується на підтримці малого бізнесу.

У політиці – з 2010 років. Першу свою перемогу здобув на виборах у 2015 році, коли одержав мандат до парламенту від мешканців округу Річмонд (Йоркс).

В уряді – з 2018 року, де спочатку отримав посаду парламентського помічника міністра житлово-комунального господарства, громад та місцевого самоврядування у кабінеті Терези Мей, а потім зріс до головного секретаря Казначейства в уряді Бориса Джонсона. 13 лютого 2020 року став канцлером Казначейства, де перебував у період виходу Британії із ЄС та боротьби з декількома хвилями коронавірусу.

У відставку з посади канцлера Казначейства Сунак пішов 5 липня 2022 року. Тоді він йшов зі словами: «Було величезною честю виконувати цю роль, але я шкодую, що більше не можу продовжувати робити це з чистою совістю».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сім’я

13 років Сунак одружений на модельєрці Акшаті Мурті, яка є дочкою засновника технологічного гіганта Infosys Нараяна Мурті та з якою майбутній прем’єр познайомився під час навчання у Стенфорді. Офіси Infosys розташовані по всьому світу, включаючи США, Близький Схід, Європу та Китай. У квітні компанія залишила російський ринок.

Статки тестя журнал Forbes оцінює в $4,5 млрд. Нині і в Сунака є непогані заощадження. У травні 2022 року він став першим політиком першого ряду, який потрапив у рейтинг газети The Sunday Times найбагатших людей Британії. Тоді загальний статок пари Сунак оцінювався в 730 млн фунтів стерлінгів, забезпечивши їм 222 місце в рейтингу.

Очікування від Сунака

Сунак заїжджає на Даунінг-стріт, 10 із закликом до однопартійців об’єднатися для вирішення нагальних проблем, які нікуди не поділися ні в період прем’єра Бориса Джонсона, ні Ліз Трасс. Він готовий взяти в уряд міністрів з обох попередніх кабінетів, чого не робили його найближчі попередники на цій посаді.

Британія зіткнеться із серйозною економічною проблемою… Зараз нам потрібні стабільність та єдність. І я зроблю своїм головним пріоритетом об’єднання нашої партії та нашої країни.

Ріші Сунак

Лідер Консервативної партії

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Британська преса зазначає, що, власне, і вибору серед однопартійців, які ще не побували в уряді, у Сунака особливо немає – він стає третім прем’єр-міністром від консерваторів менш ніж за два місяці і п’ятим за шість років.

Залишається відкритим питання, як новий уряд має намір вирішувати економічні проблеми. У момент виборів нового лідера Консервативної партії Сунак не робив жодних обіцянок ні щодо своєї економічної програми, ні щодо зовнішньополітичних питань.

Торі коронували Ріші Сунака прем’єр-міністром, але він не сказав жодного слова про те, як він керуватиме країною, і ніхто не мав можливості проголосувати.

Анджела Рейнер

Заступник лідера лейбористів

The Mirror, наприклад, ставить під сумнів здатність мільйонера Сунака приборкати рецесію та інфляцію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Він удвічі багатший за короля і тепер керуватиме надмірним скороченням державних витрат. Він не сказав жодного слова про свою програму. Його мовчання змусило сім’ї турбуватися про те, що він і Джеремі Хант, якщо він залишиться на посаді канцлера, збираються нав’язати нову еру жорсткої економії, урізавши пільги та громадські послуги, які вже були урізані до кісток», – пише видання.

Україна

Наразі досить складно зрозуміти, якими будуть кроки Сунака щодо війни в Україні. Під час літньої боротьби за крісло прем’єра Сунак висловлювався на підтримку нашої боротьби за незалежність та територіальну цілісність, захоплювався президентом Володимиром Зеленським.

Якщо я стану прем’єр-міністром, я подвоюю наші зусилля і зміцню нашу політику повної підтримки України, яку так уміло проводив Борис. Президент Зеленський, хоробрі громадяни України, не сумнівайтеся: що б не трапилося тут найближчими тижнями, Сполучене Королівство залишиться вашим найсильнішим союзником.

Ріші Сунак

Лідер Консервативної партії

«З самого початку військових дій Сунак, який на той час був міністром фінансів, публічно висловлював підтримку Києву. При цьому він визнавав, що ця підтримка дорого коштує британському бюджету. Але через сім тижнів після програшу на виборах лідера консерваторів Ріші Сунак все ж таки отримає ключі від Даунінг-стріт. А тека «Вхідні» на його робочому столі стала виглядати не лише розпухлою, а й страшною», – пише Бі-Бі-Сі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інші видання зазначають, що Лондону доведеться виконати свої зобов’язання щодо постачання зброї Україні, оскільки на цьому наполягатимуть союзники, з якими вже погоджено такі постачання.

«Війна росії в Україні, яка триває вже 243 дні, — ще одне випробування для Сунака. На нового прем’єр-міністра буде тиск, щоб він продовжував надавати заявлену Британією підтримку Києву, а також зі свого боку тиснув на російського лідера володимира путіна. Він також зіткнеться із постійними вимогами з боку депутатів-консерваторів збільшити витрати на оборону», – написало видання First Post.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності