Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Церковні громади України самостійно переходять на Григоріанський календар, – втомилися від зволікань голів Церков

Чимало громад ПЦУ по ще минулого року повернулися до святкування Різдва Христового 25 грудня ще минулого 2021 року, а цього року ПЦУ навіть виявила готовність повсемісно перейти до святкувань за Григоріанським календарем, як це, скажімо, робить Вселенський Патріарх і майже усі православні церкви світу. Але, виглядає на те, що нерішучість УГКЦ з цього приводу, стримала ПЦУ, яка хоч і провадила 24-25 грудня служіння за Різдвяним каноном, святкувати таки ще раз буде Різдво 7 січня…

Але вагання церковних ієрархів не завадили вчора воякам ЗСУ на фронті, які боронять Україну від московської орди, мати власну Святу Вечерю…

Попри те громада ПЦУ села Криворівня на Верховинщині вирішила не лише перейти на святкування Різдва 25 грудня, але й звернулася до церковної ієрархії з проханням дозволити повністю перейти на новоюліянський (він фактично збігається з григоріянським) календар у церковному житті.

ФОТО: Різдво у Криворівні 25 грудня 2022 р. Б., фото із відкритих джерел

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цьогоріч громада древнього гуцульського села Криворівні на Прикарпатті одностайно зробила рішучий крок – Різдво тут відзначатимуть разом з усім світом 25 грудня. Отець Іван Рибарук, настоятель місцевої церкви Різдва Пресвятої Богородиці, в інтерв’ю журналістам сказав: “7 січня – це окупація нашого мозку, нашої душі, яка триває вже дуже багато часу. Настав час деокупації“.

ФОТО: парох Криворівні отець Іван Рибарук, ПЦУ, біля своєї Церкви на Різдво 25 грудня 2022 р. Б.

Відтак 24 грудня мешканці Криворівні вперше матимуть святу вечерю, а наступного дня після різдвяного богослужіння проведуть знамениту гуцульську коляду. Подивитися на це традиційне дійство в село приїжджають з усіх куточків України. Чоловіки в гуцульських народних строях, з бартками, трембітами і скрипками 9 разів колом обходять церкву, співаючи коляди.

ФОТО: веселка над Церквою у Криворівні на Різдво 25 грудня 2022 р. Б.

А 6 січня в Криворівні, відповідно, вже відзначатимуть Водосвяття й планують розколяду. Та чи відбудеться розколяда, залежить від церковного рішення. 7 січня ще буде літургія, але вже без колядування.
«Ми подали прохання на єпископа, щоб він клопотав перед синодом, щоб ми повністю перейшли на новий календар. Надіюсь, що нам не відмовлять, що Водосвяття і розколяда будуть саме 6 січня», ‒ сказав отець Іван Рибарук в коментарі на “Радіо Свобода”.

Цікаво, що Івано-Франківську, місті, де на 200 тис. населення понад 50 церков та капличок (більшість з яких УГКЦ), 25 грудня відвідати різдвяну Літургію можна буде лише у двох храмах міста: це костел РКЦ Христа Царя (Вовчинецька, 92) та парафія Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця УГКЦ (Ленкавського, 17), де, до слова, громада не стала чекати на рішення правлячої верхівки УГКЦ та самостійно ще 8 років тому(у 2014 році із початком чергової російсько-української війни) вирішила святкувати Різдво із цілим Світом, а не кацапами, які сьогодні продовжують розпинати Україну

Юліанський календар застарів як в астрологічному значенні, так і в ментальному, каже настоятель храму отець Ігор Пелехатий.

ФОТО: Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця, УГКЦ, Різдво 25 грудня 2022 р.Б.

“Що ми за люди, що ми за християни? Що ми за українці, коли ворог нас тероризує, гвалтує, вбиває, захоплює наші храми, а ми фанатично тримаємось календаря разом із ним. Нарешті розірвімо ці пута, зруйнуймо цей ментальний міст і йдімо разом з усім світом святкувати всі наші християнські свята. А росіян залишимо святкувати тоді, коли вони собі хочуть”, – каже о. Ігор Пелехатий, УГКЦ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прихожани підтримали керівництво храму в такому рішенні. Люди кажуть: вже давно хочуть, аби вся українська церква перейшла на новий календар. А поки доводиться святкувати двічі

P.S. Цікаво, що згідно соцопитування проведеного урядом в ДІЯ стаом на 25 грудня понад 60% українців проголосували за святкування Різдва саме цього дня за григоріанським календарем разом з усім цивілізованим Світом, а не окупантами:

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності