Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Туреччина та Іран закликали притягти Ізраїль до відповідальності, – ІІІ-Світова ?…

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і глава Ірану Хасан Рухані провели телефонну розмову, в ході якої обговорили турецько-іранські зв’язки із ситуацією в Палестині.

Про повідомляє Anadolu Ajansı з посиланням на управління у зв’язках адміністрації турецького лідера.

У повідомленні наголошується, що Ердоган в бесіді з іранським колегою рішуче засудив удари збройних сил Ізраїлю по сектору Газа.

За словами турецького лідера, позиція офіційної Анкари залишиться «рішучої і незмінною» в питанні підтримки Палестини. Ердоган заявив, що з метою стримування і недопущення ударів по Палестині світова спільнота повинна дати Ізраїлю жорсткий урок.

Раніше, 13 травня, президент Ірану Хасан Рухані під час телефонної розмови з еміром Катару шейхом Тамімом бен Хамадом аль Тані заявив, що грати більш активну роль в палестинському питанні повинна Організація ісламського співробітництва (ОІС).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

А міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на екстреному засіданні Виконавчого комітету Організації ісламського співробітництва (ОІС) на рівні глав МЗС, що проходила в режимі відеоконференції повторив слова свого лідера.

Сьогодні як ніколи важливі єдність і рішучість (ісламських країн) в палестинському питанні», – зазначив глава турецької дипломатії.

Чавушоглу наголосив, що на Ізраїлі лежить вся відповідальність за черговий виток ескалації напруженості в секторі Газа, Східному Єрусалимі і на Західному березі річки Йордан.

За його словами, Тель-Авів, який «відкриває шлях» до нових трагедій в регіоні, ігнорує попередження.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Потрібно сформувати міжнародний механізм захисту мирних палестинців… – сказав Чавушоглу. – Крім того, необхідно притягти Ізраїль до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді за злочини в Палестині».

Зазначимо:
До недавнього часу зовнішня політика країни будувалася на трьох геополітичних пріоритетах: інтеграція з Заходом і прагнення приєднатися до Європейського союзу, активна робота на Близькому Сході через курдську проблематику, членство в НАТО.

Після спроби військового перевороту в 2016 році, Анкара переглянула вектор зовнішньої політики. Влітку 2019 року в Туреччину прибула перша партія російських зенітних ракетних комплексів С-400 «Тріумф». США вже оцінили цю угоду як недружній крок.

Геополітичні амбіції Туреччини вписуються в концепцію Тюркської ради, офіційно заснованої в 2009 році. Вона передбачає об’єднати всі тюркомовні країни регіону, слідом за державами, які вже вступили: Казахстаном, Киргизією, Узбекистаном, Азербайджаном і самою Туреччиною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Днями прес-служба Скотленд-Ярду (Великобританія) повідомила, що в ході акції на підтримку Палестини, яка відбулася біля посольства Ізраїлю в центральній частині Лондона, постраждали дев’ять поліцейських.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності