Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Тисячі хворих на психічні розлади будуть блукати по Україні, – наслідки медреформи

1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медреформи, згідно з яким фінансування всіх медустанов буде проводитися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». В результаті скорочення державних субвенцій деякі медустанови будуть недоотримувати фінансування. Зміни можуть торкнутися і тубдиспансерів та психлікарень.

Ситуацію прокоментував на своїй сторінці у фейсбук президент Всеукраїнської ради ззахисту прав пацієнтів Віктор Сердюк.

Він зазначив, що був запрошений на з’їзд Асоціації психіатрів України, де головним питанням стала катастрофічна ситуація з системою психіатричної допомоги в Україні, а також що з нею буде після 1 квітня.724475369

Відбулася гаряча дискусія навколо катастрофічної ситуації з системою психіатричної допомоги. Про те, що робити і куди бігти до 1 квітня 2020 та після цієї дати. Якщо буде так, як хоче НСЗУ, то після 1 квітня психіатричні лікарні перестануть існувати. Тисячі хворих на психічні розлади будуть блукати по Україні і просити істи. Хто як зможе. З них майже дві тисячі рішенням суду мають бути на примусовому лікуванні. З 1 квітня навіть для них непередбачено ні ліків, ні харчування. Зїзд визнав, що проєкти нормативних документiв НСЗУ – антилюдські і антипсихiатричні за суттю. Визнано, що охорона психічного здоров’я не стала державним пріоритетом в Украiні. Особливо це стосується психічного здоров’я дітей. Кваліфікована психіатрична допомога стане недоступною“, – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИЗакрили дитячий психоневрологічний диспансер у Львові, – 1,8 тис. кв.м. елітної нерухомості у центрі

Як зазаначив Віктор Сердюк, на з’їзді обговорювали кілька шляхів вирішення проблеми.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Звучало про потребу в солідарних діях з туберкульозною службою та інфекціоністами, які теж перші підуть під ніж рефомофреніків. Тобто нависає реальна загроза того, що тисячі психічно хворих приєднаються до тисяч хворих на туберкульоз і разом будуть блукати Україною“, – зазначив Віктор Сердюк.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності