Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Україну атакує ГЕПАТИТ-А на ряду із іншими пошестями:

В одному з районів Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Так, 60 людей з підтвердженим діагнозом госпіталізовані, серед них — 14 дітей.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Зрозуміло, що, якщо навіть вірус і побутує сьогодні тільки всередині однієї області, локалізувати його всерівно не вдасться, бо Вінницька область знаходиться в центрі держави, а отже…

У відомстві додали, що ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів.

Фахівці досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до водопостачання. Зокрема на лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Із цих проб 53 вже перевірені та відповідають санітарним нормам, кажуть у МОЗ.

«На рівні країни є 13 тисяч доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені до кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині, у разі додаткової потреби, необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей», — зазначив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він додав, що нині поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування у Вінниці. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів.

Як пише МОЗ, це захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров’я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають «хворобою брудних рук». Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Найчастіше симптоми гепатиту А — це підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності