Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Уряд обіцяє спростити сплату за газ, а не скасувати оплату транспортування газу

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель пояснив, навіщо було розділено сплату за газ і його транспортування. Але зараз в уряді одумалися і хочуть повернути одну платіжку замість двох.

Як розповів Олексій Оржель в ефірі одного з телеканалів, зараз населенню приходить одна платіжка безпосередньо за послуги із транспортування газу та розподіл, а друга – за сам газ як товар. При цьому таке розділення не повинно впливати на ціну газу.OBIC-20240

 “Ціна не виросла. І сума цих двох платіжок має становити ціну, яка у нас має сформуватися за січень… Справа у тому, що у нас відбувається розвиток ринку. Щоб споживач міг обирати постачальника, щоб він розумів структуру тарифу і з чого він складається, було прийнято рішення на рівні незалежного регулятора про формування двох платіжок”, — міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Але тоді виникає питання, чому підключені до труби українці, які споживають газу мало або не користуються ним взагалі, наприклад обігрівають будинки дровами, мають платити за його транспортування. На це Оржель відповів, що це так звана «абонплата» за підтримку газової інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ$500 млн. отримав “Нафтогаз” за транзит російського газу у грудні-лютому

Кабінет міністрів невдовзі має запустити сайт, де буде відображена структура тарифів на газ у різних частинах країни. Такий сайт є відповіддю на дії влади на місцях, яка іноді не може пояснити жителям власних міст, чому розмір платіжки за комунальні послуги саме такий.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«До кінця місяця у нас буде окремий веб-сайт, де по кожному місту буде видно, яка структура тарифу, по скільки ця компанія купує газ, яка знижка буде надаватись по кожному місту. І не інакше як ми з вами, кожен з нас, який отримує платіжку, повинен контролювати, а чи ефективно ці гроші витрачаються», – повідомляє заступниця керівника ОП Юлія Ковалів.

За її словами, близько 90% комунальних підприємств належать місцевій владі, а половина їх керівників є «фактично безпорадними» в управлінні підприємствами.

Нагадаємо, українська влада встановила гарантовану ціну на газ для населення, щоб уникнути значного подорожчання газу у разі припинення транзиту з РФ. Водночас споживачі могли відмовитись від фіксованого тарифу та платити за плаваючою ціною.

Однак контракт з РФ про транзит російського газу до Європи через ГТС України було підписано, і ціна газу знизилась.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 1 січня уряд прив’язав ціну на газ для населення до вартості газу на нідерландській біржі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності