Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

В “Івано-Церківську” знову планують звести чергову церкву у зеленій зоні

В Івано-Франківську свято – в місті, яке уже давно охрестили Івано-Церківськом за кількістю храмів на душу населення та 1 км.кв. – шість десятків церков (понад 80% з них УГКЦ), кількість капличок взагалі не піддається ліку, та ще добрий десяток будинків молитви при 200 тис. містян (мінус заробітчани та студенти, яких не рахуємо) на ділянці в 1 гектар (!) заплановано звести ще одну церкву незвичної сферичної конструкції площею 600 кв. м, а решта території відводилася під відпустове місце, яке 7 разів у рік відвідуватимуть прочани.

Так архітектурно-містобудівна рада розглянула проєкт детального плану території для будівництва релігійної споруди на вулиці Вербовій, поблизу Бистриці-Надвірнянської.

Проєкт запропонував настоятель храму Святого Івана Хрестителя Володимир Вінтонів, УГКЦ, який нагадав, що у 2016 році Папа Франциск надав іконі Матері Божої Ласкавої, яка знаходиться у нинішній невеличкій церкві, право Повного відпусту.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З того часу і стоїть питання облаштування відпустового місця. Облаштувати його пропонують на сусідній із новим храмом Святого Івана Хрестителя ділянці.

«Сам храм по суті є символом відпустового місця, оскільки під час відпустів людей збирається настільки багато, що вони не можуть вміститися у жодній споруді. Саме тому церква ставиться як архітектурний символ. А для нас важливий відкритий простір, щоб люди мали можливість молитися. Тому плануємо побудувати церкву з прозорими стінами, щоб вона інтегрувала навколишній простір», – сказав отець Вінтонів.

Втім, пропонований проєкт не отримав підтримки у членів містобудівної ради. Основна претензія – невідповідність чинному генплану. На земельній ділянці, де планувалося будівництво церкви, генпланом передбачена зелена зона. Але, пригадуючи нещодавній трафунок з будівництвом в одній з кількох вцілілих рекреаційних зон на історико-культурних гео-архітектурних “Гетьманських валах” (що призвело до їх руйнації) поруч палацу Потоцьких в центрі міста, де існує мораторій на будь-яке будівництво, нової церкви, яких у центрі й так багацько, то питання із цією зеленою зоною на березі річки мало би вирішитися доволі легко. Адже мер-свободівець добре усвідомлює, що кожна нова церква – це новий амвон завуальованої агітації за нього на наступних виборах.

«Отче, якщо тут на такому серйозному рівні піднялося питання відпустового місця, то треба зробити всі документи, щоб комар носа не підточив, а ми починаємо таку велику справу з порушення діючих містобудівних законів. Спочатку треба було внести зміни до генплану, змінити цю зелену зону на зону громадської забудови. І тоді зі спокійним серцем архітектор проєктує церкву з усім навколишнім благоустроєм. А зараз виходить, що одна структура робить проєкт під парк, а ми тут будуємо такий серйозний відпустовий центр. Давайте зробимо по-людськи», – звернувся архітектор Орест Кос до отця.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Архітектор Володимир Гайдар запропонував компроміс – розглянути варіант будівництва церкви на 20 сотках, які вже відведені парафії, а територію зеленої зони брати у міста в оренду і під час відпустів нею користуватися.

«Ви будуєте зараз церкву, розуміючи, що це має бути відпустовий центр, де фактично церква не виконає цих функцій… У такому вигляді це не може бути. Бо це суперечить законодавству. Потрібно спочатку ініціювати зміни до генплану, детально продумати концепцію. Зараз незрозуміло, як це все має працювати”, – сказав Гайдар.

В результаті члени ради не голосували за пропонований проєкт ДПТ, а рекомендували ініціаторам будівництва розпочати роботу з внесення змін до генерального плану.

Зазначимо, що 19 червня 2020 року Івано-Франківська міська рада надала дозвіл на розробку детального плану території для будівництва культової споруди на вул. Вербовій. Відповідно до цього рішення і розроблявся проєкт церкви.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності