Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Вашингтонські демократи наче бояться перемоги України, чи того, що після неї буде? – Wall Street Journal

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden gestures while referencing President Donald Trump at a campaign event at the William "Hicks" Anderson Community Center in Wilmington, Del., Tuesday, July 28, 2020.(AP Photo/Andrew Harnik)

Звісно, Вашингтон озброює українську армію, але, на жаль, із величезним запізненням, ніби боїться того, що буде після перемоги Києва, так міркує не якесь там жовте видання, а  Wall Street Journal в редакційній статті.

Президент України Володимир Зеленський надихнув світ своїм лідерством воєнних часів і в середу він виступив з пам’ятною промовою перед Конгресом. Питання в тому, чи США, а особливо їхній головнокомандувач, нарешті приймуть належним чином цей історичний момент.

Без зайвої сором’язливості Зеленський говорив про Перл Гарбор, теракти 11 вересня і цитував Мартіна Лютера Кінга, намагаючись об’єднати Америку до української боротьби проти путінського вторгнення й жорстоких бомбардувань.

«У мене є мрія. Ці слова знає кожен з вас. Я можу сказати так: у мене є потреба. Мені потрібно захистити наше небо. Мені потрібне ваше рішення, ваша допомога», – цитує слова Зеленського Wall Street Journal в редакційній статті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Видання пише, що промова українського президента була моральним і буквальним закликом до зброї. Однак, гірка правда в тому, що США повинні були більше робити для того, щоб озброїти українців у їхньому запеклому опорі російській армії. Америка досі постачала малі види зброї, такі як протитанкові ракети Javelin і переносні протиповітряні ракети Stinger, які можуть збивати гелікоптери і літаки на низькій висоті. Україна дуже добре ними скористалася.

Але російська облога продовжується, зокрема, бомбардування міст й інших цілей за допомогою ракет і літаків на великій висоті. Україні потрібна допомога, щоб це припинити. Зеленський знову попросив закрити українське небо, хоч він добре знає, що це малоймовірно. Тож він запропонував «альтернативу»: надати системи протиповітряної оборони, такі як ракети класу «земля-повітря» С-300. Це зброя російського виробництва, запаси якої є в східноєвропейських країнах НАТО. Українські військові вміють нею користуватися. Поставкам цієї зброї заважає небажання США «спровокувати» Путіна. З цієї ж причини президент Байден відмовився передавати Україні 28 польських МіГ-29.

Пентагон минулого тижня відправив ракети дальньої дії Patriot в Польщу. Хоча у відомстві наголосили, що це пов’язано виключно з потенційними загрозами для НАТО, а не «для підтримки наступальних операцій» в Україні.

«Ми розуміємо небажання виникнення ситуації, коли американська зброя збиває російський літак. Але це не повинно заважати передачі ракетних оборонних систем, таких як С-300. Системи Patriot мають складні радари дальнього радіусу дії. І підготовка українців для використання таких систем триватиме надто довго. Але розміщення батарей Patriot вздовж польського кордону дозволить США глибоко стежити за ситуацією в Україні й надавати інформацію про російське пересування в небі, навіть якщо жодна ракета ніколи не злетить з території НАТО», – пише Wall Street Journal.

Це не закрите небо. Але США визнають, що надають деякі розвідувальні дані Україні. Чому це не такі дані, які б завадили Путіну бомбардувати пологові будинки й школи? У відповідь Зеленському президент Байден оголосив у середу, що США відправлять військову допомогу Україні ще на 800 мільйонів доларів. Це добре. Але також можна цілком справедливо запитати, чому знадобилося три тижні бомбардувань, щоб таке рішення з’явилося. Як сказав сенатор від штату Небраска Бен Сасс перед промовою Зеленського: «Все, з чого вони можуть стріляти, ми можемо постачати». А це літаки МіГ-29, Су-25, ракети С-200, С-300, безпілотники.

Наприклад, безпілотники Switchblade портативні й здатні знищувати цілі на великій відстані. Це ідеальна зброя для атаки танків й артилерійських підрозділів, які б’ють по містах й цивільних. В останньому пакеті американської допомоги 100 таких безпілотників. Але Пентагон повинен був відправити всі Switchblade, які є в американському арсеналі, в Україну ще до початку війни, а потім замовити ще.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

СЬОГОДНІ ЗАХІД ЗНАЄ і МОВЧИТЬ про:

Моральний осуд Росії з боку президента Байдена був гучним. Він також добився хорошої координації з союзниками. Але впродовж всієї кризи Конгрес, громадська думка і союзники постійно були змушені тиснути на нього, вимагаючи зробити більше. США не змогли стримати Путіна самими лише погрозами запровадити санкції. А потім після вторгнення ці ж санції запроваджувалися дуже поступово. Президент Байден не хотів забороняти імпорт російської нафти, відмовлявся від торговельних обмежень. Знадобився тиск, щоб змусити його відправити більше зброї.

«Складається враження, ніби Байден так тривожиться через можливість спровокувати Путіна, що боїться того, що може статися, якщо Україна переможе у війні», – пише видання.

Наслідки будуть набагато гірші для США, якщо Путін завоює Україну. Його війська будуть стояти тоді біля кордонів НАТО. І він покаже світу, що можна завойовувати інші народи, як тільки захочеться, попри глобальний протест. Його амбіції не зупиняться в Україні. Зеленський з великою повагою, але все ж оголосив президенту США дуже особистий виклик: «Ви лідер нації, вашої великої нації. Я б хотів, щоб ви були лідером світу». Байден хотів бути Франкліном Рузвельтом. Але світу потрібно, щоб він став схожим на Гаррі Трумена на початку Холодної війни.

Джерело: ZN,UA

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

P.S. Нагадаємо, що раніше, у 2018 році Дональд Трамп, будучи тоді Президентом США і буцімто “ставлеником Путіна і Зеленського”, не подав Путіну руки на зустрічі G-20, а також дав наказ американським військам бомбити росіян в Сирії, і Путін з переляку тоді забув про свій чемоданчик із червоною кнопкою…

А вчора, екс-президенти США Білл Клінтон, той самий, який гарантував безпеку України в обмін на передачу нею свого ядерного арсеналу по Будапештському меморандуму, в супроводі Джорджа Буша-Молодшого відвідали українську церкву Володимира та Ольги в Чікаго. Як виражаються блогери, мабуть для того, щоб піймати більше медійного “хайпу”?..

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності