Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

ВДВІЧІ знизив транзит через Україну “Газпром”, всупереч контракту, – Москва закручує гайки

З 1 листопада російський «Газпром» знизив транзит газу до держав Європейського Союзу через Україну до 57 млн. кубометрів на добу, тоді як транзитний контракт передбачає добові обсяги прокачування на рівні 109 млн. кубометрів. Обсяги транзиту постійно зменшуються.

Про це розповів генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон.

«Незважаючи на гучні заяви обсяг транзиту з РФ до ЄС постійно зменшується. З 1 листопада транзит через Україну в черговий раз знизився – до 57 млн ​​кубометрів на добу», — уточнив він.

Крім того, додав Макогон, з 1 жовтня транзит через Україну вже скоротився до 86 млн кубометрів на добу. Щоправда, незважаючи на це, «Газпром» все одно платить за транзитну потужність 109 млн куброметрів на добу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«При таких обсягах транспортування «Газпром» недопоставить до ЄС до кінця травня близько 5 млрд кубометрів», — підкреслив гендиректор «Оператора ГТС України».

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Річна потужність української ГТС становить 146 млрд кубометрів, що дозволяє транспортувати майже вдвічі більше газу, ніж за допомогою газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», обсяг яких лише 55 млрд кубометрів газу на рік.

Наприкінці 2019 року Україна і РФ підписали новий контракт на транзит газу, який діятиме протягом 2020 – 2024 років. Одним із ключових положень угоди стала фіксація мінімальних обсягів транзиту газу за принципом «качай чи плати» і відсутність прив’язки до обов’язкових закупівель Україною газу в Росії.

Раніше «Газпром» знову відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну. За підсумками аукціонів 18 жовтня російський державний монополіст не став бронювати додатковий транзит на листопад.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Українська газотранспортна система готова забезпечувати транзит газу до Європи протягом тривалого часу. Для підтримки системи потрібний довгостроковий контракт.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна запропонувала РФ знижку на транзит газу до Європи через українську ГТС. Знижка поширюватиметься на обсяги природного газу, що перевищують законтрактовані 40 млрд. кубометрів на рік.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності