Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Янкі “сплутали рамси*” щодо друга Байдена, Порошенка, – Facebook і Instagram бикують у Рік Бика

У Facebook і Instagram у видалені десятки профілів, які були створені в Україні і орієнтовані на внутрішню і зовнішню аудиторії. У відділі Facebook, що відстежує “скоординовані зусилля для маніпулювання суспільними дебатами для стратегічної мети”, їх зв’язали з партією “Європейська солідарність”, ГО “Справа громад”, ГО “Антикорупційний блокпост і сепаратистської комуністичної організацією Боротьба”, що пов’язані із екс-президентом Петром Порошенком – другом Джорджа Байдена, коли у США блокують акаунти тільки його опонентів з табору Трампа, – янкі “сплутали рамси”?

Підставою для видалення 27 акаунтів Facebook, 37 сторінки, 21 групи і 13 акаунтів в Instagram, які пов’язали з євросолідарності і впоратися громад, стало “скоординоване не автентичне поведінку в регіоні”.

Коли ми видалили цю мережу, вона почала формувати аудиторію“, – пишуть в Facebook.

Як уточнили там в місячному звіті, що стоять за цією активністю люди “використовували фейковий акаунти, щоб створити фіктивних осіб, уникнути нашого контролю, модерувати сторінки і писати в групах, названих за назвами міст в Україні”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Facebook також зазначає, що мережа поширювала контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставила лайки і коментувала під текстами інших людей, “щоб показати їх (згадані вище партії і політиків, – ред.) Більш популярними, ніж вони є насправді” .

Відділ у Facebook, який займається такою чищенням, продовжує: мережа публікувала повідомлення українською та російською мовами про новини та політиці в Україні, “включаючи схвальні коментарі про євросолідарності і її кандидатів, впоратися громад, п’ятому президентові Петра Порошенка і критику президента Володимира Зеленського”.

Частина цього контенту була оцінена місцевими фактчекерамі як фальшива“, – посилаються в Facebook на деяких місцевих перевіряючих достовірність інформації. Новина буде доповнена коментарями від партії та ГО, коли вони з’являться.

Соратник Порошенка Юрій Бірюков розкритикував рішення Facebook, показавши фото співробітниці Справи громад, яка координує мережеву активність цієї ГО: “Головна біда і порушення правил ФБ – скоординованість дій. І головним координатором був призначений” бот “на ім’я Марія Мадзігон, у якій виявилося два аккаунта в ФБ і два в інстр. і так далі “.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Well, Mark. Нашу пісню не задушиш. Ми і далі будемо координувати свої дії для відбивання інформатакі“, – підкреслив Бірюков. Також видалено 13 акаунтів Facebook, 31 сторінка, шість груп і три облікових записи в Instagram мережі, орієнтованої на внутрішній ринок, “пов’язаної з неурядовою організацією Антикорупційний блокпост.

Коли ми її видалили, у мережі майже не було передплатників “, – пишуть в Facebook .

Ще видалено 23 аккаунта Facebook, 25 сторінок, 11 груп і 19 акаунтів в Instagram, які створені в Луганській області і націлені як на внутрішню аудиторію, так і на Молдову, Казахстан, Британію, Іспанію, Киргизстан, Білорусь, ФРН і РФ.

Цю мережу в Facebook зв’язали з “людьми в Луганській області” та “політичною групою Боротьба” в Україні: вона була сконцентрована навколо внеплатформенних доменів і після видалення почала формувати свою аудиторію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми виявили цю активність в результаті перевірки публічних звітів про цю частину діяльності від WELT і netzpolitik.org в Німеччині“, – уточнили в соцмережі. Крім цих профілів, Facebook видалив інші в різних регіонах світу.

В 14:45. У громадській організації Справа громад звинувачення спростували, а саму ситуацію назвали “спланованою бот-атакою, організованою чинною владою”. В організації заявили, що Facebook і Instagram без будь-яких обґрунтованих причин заблокували активістів і блогерів, які “мають багатотисячну аудиторію шанувальників, не практикують скоординоване не автентичне поведінку в регіоні, не використовують фейковий акаунти і не поширюють фальшивий контент“. Видалення акаунтів в впорався громад зв’язали зі спробами Офісу президента заблокувати “будь-яку об’єктивну критику на адресу Зеленського“.

За нашими даними, подача масових необгрунтованих скарг адміністраторам соцмереж була скоординована спецслужбами України, які очолюють близькі до Зеленському люди, по команді з Офісу президента“, – підкреслили в організації. Зеленський в грудні 2020 го заявив, що “всі чекають, коли посадять Порошенка“. У того відповіли – «не готуй камеру іншому, сам у неї сядеш“. Також в кінці минулого року Порошенко заявив, що в 2018-м санкціонував спецоперацію із затримання вагнеровцев, від якої відхрещуються в нинішньої адміністрації. Соцопитування КМІС показало, що 28% українців назвали Зеленського невдахою року, а 14,5% – політиком року.

*Сплутати рамси – радянський блатний жаргон, означає втратити субординацію, повагу…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності