Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Із настанням зими лікуватися стає все важче: світло, тепло, планове оперативне лікування, ліки…

Минулого тижня МОЗ України повідомило, що у випадку блекауту в України планові операції призупинять. Про це тоді повідомила заступник голови МОЗ Марія Карчевич в ефірі телемарафону:

“З нашого боку надано рекомендації, якщо буде тривале відключення світла, то планові госпіталізації та планові операції будуть призупинені для того, щоб не перевантажувати заклади. Прийматимуться лише ургентні дії, операції”, – сказала Карчевич.

А вже сьогодні зранку, ще до чергового масованого ракетного удару рф по Україні, у соцмережах громадяни і лікарі стали повідомляти, що, якщо досі було складно лягти до лікарні на планове обстеження чи лікування сезонних загострень захворювань, чи планову операцію, скажімо з приводу варикозного розширення вен на нижніх кінцівках, видалення поліпа, кисти чи іншого, то сьогодні це вже фактично не реально…

Але ж загально відомо, що будь-яке захворювання, навіть саме незначне, якщо його вчасно не лікувати належним чином, переростає згодом велетенську проблему, що інколи веде навіть до летального завершення.

Заначемо, що за невідкладністю хірургічні операції поділяються на:

Екстрені. Проводяться негайно, після постановки попередньо діагнозу. Мета — врятування життя пацієнта. За екстреним показанням повинні виконуватися конікотомія при гострій непрохідності верхніх дихальних шляхів; пункція перикардиального мішка при гострій тампонаді серця.

Термінові. Проводяться у перші години надходження у стаціонар. Так, при постановці діагнозу «гострий апендицит» пацієнта потрібно прооперувати у перші 2 години після госпіталізації до хірургічного стаціонару.

Планові операції виконуються після повної предопераційної підготовки в той час, який зручно з лікувальних та організаційних міркувань. Це не означає, однак, що затримувати планову операцію можна на який завгодно термін, тому що необґрунтоване відстрочення операції веде до зниження її ефективності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Те саме й стосується планових госпіталізацій до лікарняного закладу.

Також повідомляють, що в Україні починають з аптек зникати декотрі ліки. Як пояснюють провізори, їх уже тривалий час нема на базах постачання… Нажаль декотрі з них є незамінимими, як зізнаються медики…

***

З моменту повномасштабного вторгнення росіяни пошкодили 1100 медичних закладів, повідомляє МОЗ.

144 медустанови знищено повністю. Ще 95 об’єктів охорони здоров’я майже остаточно відновлено. А 204 установи відремонтовано частково. Відновлення зруйнованих медустанов попередньо оцінюється у понад 38 млрд грн.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності