Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Кого чекають у ТЦК для медкомісії: “призовників” чи “осіб віком за 27 років”?

Постанова Кабінету міністрів зобов’язує призовників, які досягли 27 років, прибути на призовні дільниці ТЦК та СЗ для проходження медкомісії.

Але тут є казус термінології, хто і доки вважається “призовником”: Згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Значить, особи, які досягли віку 27 років, уже не можуть вважатися “призовниками”, а тими, хто 60 років підлягає мобілізації. Тільки ось запрошують то на медкомісію “призовників”, кепкують правознавці і кажуть, що особи, які шойно переступили межу призовного віку потребують якогось терміну і визначення, щоб уникнути юридичної плутатнини…

Отож, відповідне рішення є у порядку проходження військової-лікарняної комісії призовниками, які досягли 27 років закріплене постановою уряду №92 від 1 лютого 2023 року, яка набрала чинності 2-го лютого.

В постанові зазначається:

  • Під час воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.
  • Від моменту введення воєнного стану в районах (містах) утворюються призовні комісії, персональний склад яких та графік їх роботи затверджується начальником військової адміністрації.
  • На районні (міські) призовні комісії покладається організація та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку. Це потрібно для взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку.

Оповіщення призовників, які досягли 27 років, їх прибуття на призовні дільниці та проведення їхнього медичного огляду буде здійснюватися відповідно до вимог Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Тобто їм будуть розсилати повістки.

Призовники, яким виповнилося 27 років, мають прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), щоб замінити приписне свідоцтво на військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаних.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності