Офіційно: Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні на даний час перебувають семеро людей з гепатитом A: четверо дорослих і троє дітей.

“Діти – віком шести-семи років. Є такі, що у 5-6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан – середньої важкості. Важких немає. Є хворі, яких госпіталізували 31 жовтня та 1 листопада”, – розповіла заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна.

Заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус зазначила, що від початку 2023 року в області 12 людей перехворіли на гепатит A. За словами Тетяни Джус, це – періодичні випадки.

З її словами, на Івано-Франківщині є умови до поширення цієї інфекції.

“Це тому, що загалом у нашій області інтенсивність епідеміологічного процесу в середньому є вищою, ніж по Україні”, – пояснила Джус.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сьогодні ж, 2 листопада, головний санлікар Івано-Франківської області Руслан Савчук заперечив інформацію про спалах хвороби в регіоні, про що напередодні написала низка ЗМІ.

За його словами, усі сім випадків госпіталізації були зафіксовані з 13 жовтня до 1 листопада, а не за один день.

Санлікар запевнив, що ситуацію контрольована і за розповсюдженням хвороби стежать. Він закликав не поширювати панічні дані, які не відповідають реальній ситуації.

У Вінницькій області через спалах захворюваності гепатиту А посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту. Під тимчасовою забороною ярмарки та масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва.

Cпалах гепатиту А на Вінниччині є підставою для киян посилити контроль за власною інфекційною безпекою. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що цікаво, насправді медичних колах Прикарпаття заговорили про спалах в області гепатиту “А” відразу, коли стало відомо про ситуацію на Вінничині, але, як завжди, залишається але…

Нагадаємо, що днями за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру Голові Національної служби здоров’я України (НСЗУ) у службовій недбалості за ч. 2 ст. 367 КК України. За даними слідства, у квітні 2022 року на замовлення Нацслужби здоров’я України одним із спеціалізованих державних підприємств виконувалися роботи щодо адміністрування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. За результатами виконання цих робіт держпідприємством складено акт здачі-приймання послуг, в який включено всі роботи згідно договору та відомості про певний обсяг робіт, які фактично не виконувалися.

В цей же час міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, протеже екс-міністерки-реХформаторки місіс Уляни Супрун та перший заступник у її наступника Максима Степанова (нині заочно заарештований), і далі спокійно працює на благо… держави?