Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

МЗС України порадило послу Ізраїлю перейти від Шухевича до своїх безпосередніх обов’язків…

Міністерство закордонних справ України (МЗС) дорікнуло послу Ізраїлю через втручання у внутрішні справи України. До цього посол виступив проти перейменування стадіону у Тернополі на честь Романа Йосифовича Шухевича.

Речник МЗС Олег Ніколенко порадив послу перейти до своїх безпосередніх обов’язків — зміцнювати дружбу між народами, а не сіяти ворожнечу. Про це повідомила прес-служба МЗС.

“Збереження національної пам’яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки”, — написав речник МЗС Олег Ніколенко.

До цього посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон засудив рішення Тернопільської міської ради про присвоєння міському стадіону імені головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. Він вимагав негайного скасування цього рішення, оскільки під час Другої світової війни Шухевич був гауптманом 201-го батальйону Шуцманшафту СС.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Твіт посла обурив читачів, які в коментарях наголосили, що Шухевич ніколи не належав до структури СС, а він та його родина під час війни переховували євреїв. А також Роман Йосифович Шухевич, який до війни був комерсантом – займався бакалійно-галантерейним бізнес, мав у роду й єврейську гілку так само, як і Степан Бандера, про що посол мав би знати. Ліона закликали не втручатися у внутрішні справи України та визнати нарешті Ізраїлем Голодомор геноцидом українського народу.

А мер Тернополя Сергій Надал нагадав на своїй сторінці послу, як Роман Шухевич особисто спас єврейську дівчинку від нацистів. Зазначимо, що згідно єврейських законів, людина, яка спасла життя бодай одного єврея, вважається “праведником світу”.

ФОТО: Р.Й. Шухевич-комерсант, перед ІІ-Світовою, Львів

 

Дійсно, в 1941 році Роман Шухевич у лавах Вермахту, а саме батальйону “Нахтігаль” (соловейки, – нім.), що входив до групи “Бранденбург-800”, звільняв від більшовиків Львів, в подальшому за проукраїнську діяльність Шухевич був відданий німцями під військовий трибунал, але втік з під арешту під час етапування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФОТО: бійці “Нахтігаль”, Р. Шухеич внизу другий зліва, петлиці на комірцях Вермахту, а не “СС”

Роман Шухевич — український політичний і державний діяч, член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, борець за незалежність України у XX сторіччі. Роману Шухевичу посмертно надано звання Героя України.

Нагадаємо, що Тернополі місцеве самоврядування проголосувало за присвоєння міському стадіону імені борця за незалежність України у XX сторіччі Романа Шухевича, що викликало хвилю обурення посла Ізраїлю в Україні, який засудило рішення Тернопільської міської ради та вимагає його скасування.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності