Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

“На Заході корупції нема”, – в порівнянні з Україною – там безневинні бідні ясла…

Увечері 9 січня поліція затримала у президентському палаці колишнього главу МВС Польщі Маріуша Камінського і його заступника Мацея Вонсіка. У грудні суд другої інстанції засудив їх до двох років ув’язнення за корупційну земельну справу 2007 року (нагадаємо, що в Україні з 1 січня, під час війни, дозволили продаж землі іноземцям).

Затримання двох відомих політиків призвело до стихійних протестів у Варшаві під президентським палацом і пенітенціарним закладом, куди було перевезено затриманих, президент Польщі Анджей Дуда вже почав готувати публічну заяву з цього приводу.

Після грудневого рішення суду маршалок Сейму Шимон Головня заявив, що колишніх високопосадовців, які також є депутатами нижньої палати парламенту від опозиційної партії «Право і справедливість», позбавили депутатського імунітету. Їм анулювали депутатські посвідчення і вони не можуть брати участі у засіданнях парламенту, зазначив він.

Камінський і Вонсік цього не визнали, заявивши, що й надалі планують брати участь у засіданні парламенту. Аби уникнути сутичок у Сеймі, Головня переніс найближче засідання нижньої палати парламенту на тиждень.

У вівторок, 9 січня, міністр юстиції – генпрокурор Польщі Адам Боднар підтвердив, що рішення суду є очевидним і поліція вже розшукує Камінського і Вонсіка, аби затримати і доставити їх до пенітенціарної установи.

У цей час два політики перебували у президентському палаці, а після обіду під час брифінгу для ЗМІ політики повідомили, що вони вважають себе чинними депутатами і мають намір взяти участь у найближчому засіданні Сейму. Від правосуддя вони не переховуються, а просто перебувають у президента країни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після цього глава польського уряду Дональд Туск під час пресконференції у вівторок заявив, що президент Дуда «повинен перервати виставу» з переховуванням у себе двох засуджених осіб, адже це може призвести до «дуже небезпечної ситуації».

Ввечері поліція прибула до президентського палацу у момент відсутності там президента Дуди, затримала двох політиків і доставила їх до пенітенціарної установи у Варшаві.

У канцелярії президента Польщі заявили, що Дуда не погоджується з діями керівництва Сейму та уряду. Голова канцелярії президента РП Гражина Ігначак-Бандих повідомила, що Дуда звернеться до глав держав і міжнародних інституцій з листом, в якому задекларує, що чинна польська виконавча і законодавча влада порушують закони і конституцію РП.

Сьогодні Дуда має виголосити публічну заяву з приводу ситуації, що склалася довкола двох опозиційних політиків, і він стоїть на позиції, що його акт помилування Камінського і Вонсіка від 2015 року є чинним, тому їх не може бути доправлено до в’язниці.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після затримання Камінського і Вонсіка поліцією біля президентського палацу і пенітенціарної установи у Варшави розпочалися стихійні мітинги прихильників партії «Право і справедливість», в них вже взяли участь сотні людей.

Лідер PiS Ярослав Качинський зазначив, що Камінський і Вонсік стали політичними в’язнями, а чинна польська влада порушує закони і конституцію країни.

В 2015 році суд засудив Камінського і Вонсіка до трьох років ув’язнення за корупційні дії у межах так званої земельної афери 2007 року. За даними слідства, два політики, як тогочасні керівники Центрального антикорупційного бюро Польщі, свідомо пішли на провокацію, аби звинуватити у корупції Анджея Леппера – тодішнього віцепрем’єра, міністра сільського господарства в першому уряді Ярослава Качинського.

За перевищення повноважень їх було засуджено, але у 2015 році президент Дуда помилував їх ще до набуття вироком законної сили.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2017 році Верховний суд Польщі визнав крок Дуди нечинним, оскільки помилування набуло чинності ще до набуття вироком законної сили, а у грудні 2023 року суд другої інстанції засудив Камінського і Вонсіка до двох років ув’язнення. Рішення суду вже набуло чинності.

Камінський обіймав посаду глави МВС Польщі упродовж 2019-2023 років, а Вонсік у цей час був його заступником.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності