Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Не кожний НЕПРИДАТНИЙ є НЕПРИДАТНИМ для мобілізації:

Загальна мобілізація на території України продовжується. Повістки іноді потрапляють до громадян, які за станом здоров’я непридатні до служби в армії. Про те як діяти в такому випадку йдеться у матеріалі «ТСН.ua» і не тільки…

Ігнорувати повністю повістку не можна. За це передбачене покарання.

Як діяти у випадку, коли непридатному до військової служби прийшла повістка, хто може вручити повістку, — журналістам роз’яснив адвокат Андрій Карпенко (але тільки частково, тому читайте доповнення нижче пояснень адвоката):

У яких випадках можна не реагувати на повістку

Юрист зазначив, що повістка повинна бути вручена тільки особисто співробітником територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦ КСП), а також уповноваженою особою органів місцевого самоврядування, керівником підприємств, організацій, у тому числі й закладів освіти, ФОП, управителем багатоквартирних будинків, власником будинків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Особа може не реагувати на повістку озвучену телефоном. Вручити повістку в телефонній розмові працівники військкомату не можуть, оскільки військовозобов’язаний повинен поставити свій підпис у документах.

Повістку видали непридатному до військової служби: що робити

Якщо людина визнана непридатною до військової служби, то всі дані про результат обстеження військово-лікарською комісією були внесені у Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У реєстрі повинні бути відомості про стан здоров’я призовника, зібрані для визначення придатності для виконання військового обов’язку.

Документом, що підтверджує непридатність до військової служби, є довідка ВЛК або її нотаріальна завірена копія, а також військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відповідною відміткою.

У випадку вручення повістки документи, що підтверджують  непридатність до військової служби, можна принести у військкомат самостійно або через свого представника, повноваження якого засвідчені нотаріально.

ЗАЗНАЧИМО, що пан адвокат, мабуть, слабо знайомий із чинним законодавством щодо наказів Міноборони України, зокрема з тим, що ВЛК визнає три типи непридатних осіб для військової служби: “тимчасово непридатні” терміном до півроку із позначкою СО-5,  “непридатні у мирний час та обмежено придатні у військовий час” із позначкою СО-6 та (цілком) непридатні із позначкою СО-7. Переважно путанина в цьому саме і стає причиною конфліктів цивільних із військкоматами.

Іншим є те, що за роки Незалежності кількаразово мінявся Наказ МОУ із переліком захворювань, що визнаються обмежено та повністю непридатними: так  у 1999 році користувалися Наказом №207, сьогодні ж користуються Наказом №402 від 2008 року із доповненнями. Тому, зауважимо, працівники військкоматів можуть забажати переосвідчити тих цивільних, визнаних непридатними попередніми наказами, за новим доповненим.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І тут уже можуть втручатися адвокати та доводити військовому керівництву, чи має закон (наказ) зворотню силу? Хоча інвалідам в Україні й досі періодично доводиться підтверджувати на МСЕК, чи не виросла в них раптом втрачена кінцівка, орган, тощо…

Як повідомлялося раніше, виписати повістку можуть у будь-якому місці та в будь-який час доби

Як повідомив головний воєнком Київщини, повістку слід очікувати всім військовозобов’язаним особам чоловічої статі віком до 60 років.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності