Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Понад 60% українців уже висловилися в ДІЯ за Різдво 25 грудня, – але гальмують не православні, а греко-католики?!

Разом із Міністерством культури та інформаційної політики напередодні зимових свят проводимо опитування, щоб дізнатися, коли українці святкують Різдво. Обрати свій варіант у Дії можна з 24 до 30 грудня.

Зараз в Україні офіційно відзначають Різдво в обидві дати. Проте все більше людей переходять на святкування в грудні. Міністерство культури та інформаційної політики проводить опитування в Дії, щоб дізнатися настрої українців та визначити, якій даті для святкування вони віддають перевагу.

«Опитування в застосунку стали унікальним кейсом, коли за кілька кліків українці можуть поділитися думкою з певного питання. За рік команда Мінцифри провела вісім опитувань. Нещодавно вперше в історії в Дії обрали представника України на Євробачення. Наша команда продовжує працювати над розвитком електронної демократії в Дії», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

На запитання у додатку можна відповісти з 24 грудня по 30 грудня. Хоча опитування тільки стартувало, в ньому вже взали участь 246 246 громадян. Більшість опитаних обрали варіант “25 грудня” – 149 093 українця, за “7 січня” віддали голос 59 978 людей, а в обидві дати Різдво будуть свтякувати 30 718 громадян.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щоб взяти участь в опитуванні:

авторизуйтесь у Дії;

натисніть Послуги та виберіть Опитування;

проголосуйте за один із варіантів.

Це все! Ваш голос враховано.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 https://lviv.vgorode.ua/news/sobytyia/a1228999-u-dodatku-dija-zapustili-opituvannja-shchodo-dati-svjatkuvannja-rizdva

«Для України дотримання юліанського календаря є ще й спадщиною російської імперії, яка відмовлялась переходити на григоріанський календар. Лише після падіння імперії, у 1918 році Українська Народна Республіка перейшла до григоріанського календаря. У той самий час від юліанського календаря відмовились і більшовики. Однак російська церква, всупереч цьому переходу, й далі користується юліанським календарем. Склалася ситуація, коли у звичайному житті люди користуються новим стилем, а церква продовжує жити за старим», — сказав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Дійсно, в землях, що не входили до складу УРСР до 1939 року Різдво усіма конфесіями святкувалося 25 грудня. Навіть отаман кубанських козаків Андрій Шкуро, який прагнув приєднання Кубані до УНР, а згодом до УПА Мельника, у своїх спогадах про військовий похід кубанців проти Ірану в складі ще царської армії у 1917 році пише, що він із козаками мав Святий вечір в дорозі 24 грудня!!! І це кубанці, яких кацапи вже півтораста років намагалися позбавити українського коріння і нав’язати їм свої звичаї… Але ж потім були “золотий вересень 1939 року” і приєднання Західної України до УРСР, псевдособор УГКЦ у 1947 році, від якого, здається, вона ще й досі не може оговтатися…

Опитування в Дії реалізоване Мінцифрою спільно з Міністерством культури та інформаційної.

P.S. Прикро, що сьогодні, коли в Україні уже майже рік триває повномасштабна війна, а ПЦУ вже другий рік поспіль закликає до святкування Різдва та інших церковних свят за Григоріанським календарем, як це робить і Вселенський Патріарх та більшість православних церков, УГКЦ, як і тридцять років, заявляє про свою неготівність до переходу, мовляв: старше покоління не зрозуміє, требе перечекати; і ось вже підростає друге покоління Незалежної, а ті, що підпорядковуються Ватикану, й далі святкуватимуть разом із клятими москалями і їхньою псевдоцерквою в один день…

P.Р.S. Цікаво, що 20 грудня соціологічна група “Рейтинг”, та сама, що проводить опитування перед кожними виборами, оприлюднила дані опитування, за результатами якого 11% українців заявили, що святкуватимуть Різдво 25 грудня, а 55% — 7 січня…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності