Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Словацький Прем’єр не пішов у відставку, а помінявся посадою, – ось вона демократія

Постачання до Словаччини російської вакцини Sputnik за особистою ініціативою словацького прем’єр-міністра Ігоря Матовича викликало урядову кризу у країні. Ще більше керівник уряду осоромився, коли “пожартував” під час виступу на радіо, що пообіцяв росіянам “Закарпатську Україну” в обмін на вакцину.

Після кількох тижнів конфліктів і відставок невдоволених міністрів, чотири партії керівної коаліції дійшли компромісу: коаліція збережеться, але Ігор Матович 30 березня піде у відставку і відбудеться його обмін посадами з міністром фінансів Едуардом Хегером.

Глибинні причини цієї кризи накопичувалися протягом декількох місяців, проте останньою краплею стало рішення прем’єр-міністра Ігоря Матовича закупити у Росії вакцину Sputnik, попри незгоду партнерів по уряду і відсутність у препарату європейської реєстрації.

Що робити з уже привезеною партією Sputnik – ніхто не знає, що буде зі словацькою владою – теж не дуже зрозуміло.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

24 березня президентка Словаччини Зузана Чапутова зажадала від Матовича залишити посаду прем’єра. Про готовність піти прем’єр-міністр заявив ще 21 березня, але висунув низку умов. Прем’єр вимагав гарантій того, що в новому уряді, який мають створити ті самі чотири партії чинної урядової коаліції, йому дістанеться якась посада.

Президентка країни торгуватися не хотіла. “Необхідно, щоб прем’єр-міністр своєю відставкою зробив можливим ухвалення нової угоди між коаліційними партіями про відтворення уряду“, – заявила Зузана Чапутова.

Як і в багатьох інших політичних кризах в різних країнах останнім часом, головним джерелом політичних конфліктів стала пандемія – її наслідки і тактика боротьби з хворобою. Вона в останні місяці вивела Словаччину в лідери антирейтингу за кількістю загиблих на мільйон жителів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якийсь час Матович покладав надії на програму тотального тестування словаків на антитіла до коронавірусу. Тестування пройшли майже три чверті населення. З’ясувалося, що Covid-19 на момент завершення програми перехворіли щонайбільше 1% населення країни.

Як показала зима, поголовне тестування не запобігло дефіциту лікарняних ліжок і загибелі громадян, коли захворюваність пішла вгору. Правлячі партії сперечалися про умови нового карантину, який виявився своєрідним: крамниці і ресторани закрили, а ось гірськолижні курорти та готелі в зимові канікули продовжували працювати.

Таким було тло для опитувань громадської думки, згідно з якими довіра до партій коаліції впала майже на третину, а самого прем’єр-міністра не бажають бачити на посаді 80% громадян.

Схвалені у Євросоюзі вакцини Astra Zeneca, Pfizer і Moderna прибувають до Словаччини, але невеликими партіями, відставання від графіка є, як і в інших європейських країнах. І ось в лютому прем’єр Матович запропонував закупити у Росії Sputnik V.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цю ідею уряд відхилив, пославшись на те, що Європейське агентство з медичних препаратів поки що не видало реєстрацію. Право вето використала віцепрем’єрка уряду Вероніка Ремішова з партії “За людей”, яка до того назвала використання неліцензованої в ЄС російської вакцини “експериментом на живих людях”.

Приклад сусідньої Угорщини, яка використовує Sputnik без схвалення європейського регулятора, словацький уряд не переконав – особливу позицію Будапешта у поводженні з європейськими правилами, так само як і симпатії Віктора Орбана до Володимира Путіна, в словацькому істеблішменті не поділяють. Питання російської вакцини вважали закритим.

На подив партнерів Матовича по коаліції, як і всіх словаків, виявилося, що це зовсім не так.

Потай від уряду міністр охорони здоров’я Словаччини Марек Крайчі підписав угоду з російським Фондом прямих інвестицій про постачання 2 млн доз російського препарату. 1 березня в аеропорту Кошице на сході країни приземлився літак ВПС Словаччини з першими 100 тисячами флаконів. Потім прилетів ще один.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Матович і Крайчі (соратник Матовича з партії “Звичайні люди”) особисто зустрічали ящики з вакциною в аеропорту перед об’єктивами фотокамер і виступили на короткій пресконференції.

І тоді вибухнув скандал. Іван Корчок з партії “Свобода і солідарність”, тоді ще міністр закордонних справ, заявив, що угода з Москвою ставить Словаччину в сумнівне становище як члена ЄС і НАТО. Sputnik – не просто вакцина, а засіб в гібридній війні”, – сказав він.

Почалися пошуки компромісу. Спочатку прем’єр запропонував повернути вакцину Росії, потім відмовився, заявивши у Facebook (прем’єр дуже активний в соцмережі), що хоч членство Словаччини в ЄС є непохитним, відмовитися від якісної, на думку Матовича, вакцини міг би тільки вбивця.

Водночас прем’єр осоромився, пожартувавши, що придбав Sputnik за обіцянку віддати Росії Закарпатську Україну. Довелося вибачатися перед українцями.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності