Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Український слід селітри, що зруйнувала минулоріч порт Бейрута

Тонни аміачної селітри, які в серпні 2020 року вибухнули в порту Бейрута і зруйнували кілька кварталів міста, належали фірмі, пов’язаній з українським бізнесменом із Дніпра Володимиром Вербонолем.

Про це йдеться в розслідуванні міжнародного журналістського Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Там зазначається, що цілий рік після вибуху в бейрутському порту 4 серпня 2020-го загадкою залишалося те, кому належала аміачна селітра, яка вибухнула. Вантаж прибув у столицю Лівану на судні Rhosus під молдавським прапором і з російсько-українським екіпажем у грудні 2013-го.

Журналісти стверджують, що їм вдалося з’ясувати: селітру на грузинській фабриці «Руставіазот» для продажу заводу з виробництва вибухівки в Мозамбіку купила компанія під назвою Savaro Limited, зареєстрована у Великій Британії. OCCRP каже, що саме українець Володимир Вербоноль — кінцевий її власник.

Сама фірма, зі свого боку, входить у міжнародний конгломерат компаній. Він займається постачанням аміачної селітри того типу, який використовується для виробництва вибухівки. Штаб-квартира цього конгломерату розташована у Дніпрі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мережа компанії Savaro

Журналісти OCCRP з’ясували, що компанії, які входять у цю групу, продавали аміачну селітру в африканські країни ще з початку 2000-х років.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

У розслідуванні зазначається, що в серпні 2021 року в лондонському суді подали груповий позов до Savaro від імені Асоціації правників Бейрута і жертв вибуху в порту. Позивачі вважають, що така складна й заплутана система володіння була придумана господарями Savaro Limited саме для того, щоб уникнути відповідальності за неналежне зберігання небезпечного вантажу.

Юристи українських компаній, проти яких подали цей позов, у відповіді на запит журналістів заперечують будь-який зв’язок із вантажем селітри, який віз Rhosus, а всю відповідальність за вибух перекладають на владу Лівану.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цій заяві також ідеться, що компанії Atlantis Corporation, Savaro та Dniprosoft, згадані в позові, працюють винятково у сфері IT, розробки програмного забезпечення та інтернет-маркетингу, а те, що одна з них на своєму сайті досі продає добрива — це «помилка одного з практикантів».

Нагадаємо:

4 серпня 2020 року в порту Бейрута стався надзвичайно потужний вибух, основною версією називають вибух 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), конфіскованих у 2014 році. Ймовірно, увесь цей час вибухонебезпечну речовину неправильно зберігали на складах.

Цей вибух називають одним із найбільших неядерних вибухів в історії. Загинули понад 200 людей, 6 тисяч зазнали поранень. Понад 300 тисяч залишилися без даху.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Розмір збитків від вибуху, за попередніми підрахунками, становить від трьох до п’яти мільярдів доларів. Але може бути й більше.

Більшість ліванців причиною катастрофи вважають корумпованість влади та недбалість чиновників. Після вибуху в ліванській столиці тисячі людей вийшли на вулиці. Вони вимагали покарати винних за вибух у порту. Під час протестів щонайменше 728 людей зазнали поранень через сутички з поліцією.

Після акцій протесту уряд Лівану оголосив, що йде у відставку в повному складі.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності