Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

В лікарнях Ісландії не залишилося жодного хворого на COVID-19, – перемога?

Уперше з початку епідемії коронавірусу в лікарнях Ісландії не залишилося жодного хворого на COVID-19. Окрім того, вперше за останні три тижні в країні не виявили жодного випадку передачі коронавірусної хвороби.

Про це повідомив головний епідеміолог Ісландії Торольфур Ґюднасон, передає місцеве видання RUV.

Водночас в Ісландії 100 людей перебувають на самоізоляції (це означає, що в них підтвердили коронавірус, але вони лікуються вдома), а ще кількасот — на карантині (у них підозрюють коронавірусну хворобу, але остаточних результатів тестів поки немає).

На думку Ґюднасона, результати боротьби Ісландії з коронавірусом показують, що в країні можна послаблювати введений через епідемію карантин. Йдеться передусім обмеження на пересування всередині країни — оскільки в решті світу ситуація з COVID-19, за оцінкою головного епідеміолога Ісландії, гірша. Нинішні обмежувальні заходи діятимуть до 10 вересня включно.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Станом на 31 серпня в Ісландії коронавірусну хворобу виявили всього у 2107 людей, із них 10 померли, а 1997 — вилікувалися. Рівень летальності COVID-19 склав 0,5% — це один із найнижчих показників у світі, свідчать дані Університету Джонса Гопкінса.

Перший випадок COVID-19 в Ісландії виявили 28 лютого. Але ще наприкінці січня влада країни визнала загрозу і почала тестувати людей із підвищеної групи ризику. Ісландцям, які поверталися з-за кордону, лікарі радили піти на добровільну ізоляцію.

Перші обов’язкові обмежувальні заходи Ісландія ввела в середині березня: тимчасово закрили навчальні заклади і заборонили зібрання понад 100 людей. Жорсткого карантину, на відміну від більшості країн світу, Ісландія не запроваджувала — навіть маски радять носити тільки хворим і в приміщеннях. До середини квітня зростання випадків COVID-19 сповільнилося.

Головний акцент робився на відстеженні заражених. Ще у квітні Ісландія однією з перших випустила додаток для відстеження контактів хворих коронавірусною хворобою. Одна з компаній країни також відстежувала мутації геному коронавірусу, таким чином полегшивши відстеження його поширення серед людей.

Окрім активного відстеження поширення COVID-19, ісландські фахівці серед причин успіху країни в боротьбі з коронавірусом називають раннє планування (за майже місяць до виявлення першого випадку), а також тісні контакти між населенням, чисельність якого ледь перевищує 360 тисяч людей (якщо хтось погано почувався, про це знало найближче оточення).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ТАКОЖ ДО ТЕМИ:

Крім того, в Ісландії вкрай низька густина населення (3 людини на квадратний кілометр), та й сама країна розташована на острові та не має сухопутного кордону з іншими країнами. Тож Ісландії легше було контролювати, хто в’їжджає на її територію.

У Швеції — рекордна з 1869-го кількість померлих за пів року. У чому ж причина?

Якщо коротко — пандемія не відступає. Станом на 31 серпня у світі тільки за офіційно підтвердженими даними понад 25 мільйонів людей заразились коронавірусною хворобою COVID-19. З них померли вже понад 847 тисяч пацієнтів. Понад 6 мільйонів випадків припадає на США.

Станом на 22 липня (тобто трохи більше місяця тому) у світі було 15 мільйонів випадків коронавірусу. Отже, з того часу на COVID-19 захворіли ще понад 10 мільйонів людей.

В Україні коронавірусне захворювання виявили вже у 121 215 людей. З них 2 557 пацієнтів померли від ускладнень та 57 114 людей одужали. Понад тиждень щодня виявляють близько чи понад 2000 нових випадків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності