Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

ВИЖИТИ ЗИМОЮ В УКРАЇНІ: світло, запаси їжі, робта банків, АЗС і пунктів незламності

Як підготуватися до тривалого вимкнення електрики, які запаси треба зробити, як працюватимуть банки, АЗС та пункти незламності.

Понад місяць українська енергетична інфраструктура потерпає від російських обстрілів. Через масовані ракетні атаки пошкоджені об’єкти ледь встигають відновлювати.

23 листопада внаслідок чергового нападу агресора Україна пережила перший у своїй історії блекаут. Населені пункти залишилися без світла, води та опалення. Уперше відбулася й аварійна зупинка всіх атомних енергоблоків.

Блекаут може повторитися, тому до нього треба готуватися. Що потрібно мати і що слід знати, аби в цей час мати достатньо їжі та світла і залишатися на зв’язку?

Запаси їжі та води

Передусім слід подбати про запас їжі, яка не псуватиметься без холодильника і яку можна приготувати без електроенергії. Бажано, щоб для приготування цих продуктів не вимагалося багато води.

Продукти тривалого зберігання, які варто купити:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • м’ясні, рибні, овочеві конcерви;
  • сублімовані продукти (каші, які треба заливати окропом);
  • хлібці, печиво, сухарі;
  • сухофрукти;
  • горішки;
  • батончики;
  • шоколад.

Це не означає, що потрібно відмовитися від звичних страв. Навіть за відсутності світла їжу варто тримати в холодильнику, оскільки після вимкнення електрики продукти ще кілька годин зберігатимуть холод.

Намагайтеся якомога рідше відчиняти дверцята. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються.

Якщо на вулиці низька температура, частину їжі можна тримати на балконі чи надворі. Для цього можна зробити невеликий контейнер і міцно закріпити його за вікном.

Далі потрібно запастися питною і технічною водою. Розрахуйте запас виходячи з кількості членів родини. На одну дорослу особу на добу потрібно:

  • 3 літри питної води (включно з рідиною, яка споживається з їжею);
  • 10-12 літрів технічної води для гігієни та приготування їжі.

Запаси варто зробити щонайменше на три дні.

Якщо питної магазинної води немає, використовуйте воду з бюветів, колодязів, пунктів розливу. Відповідні адреси можна знайти на сайтах міських рад.

Наприклад, у КМДА зробити мапу бюветів, які можуть працювати в умовах блекауту. В адміністрації уточнили, що в разі надзвичайної ситуації бюветні комплекси столиці під’єднають до генераторів і киян забезпечать питною водою.

Якщо питна вода закінчилася і поповнити запаси не виходить, можна використовувати технічну воду, попередньо її закип’ятивши.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В аптеках, туристичних магазинах чи гіпермаркетах варто купити спеціальні таблетки для дезінфекції води або активоване вугілля.

Що приготувати, коли немає електрики

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підготували поради про те, що можна готувати без електрики. Насамперед – каші швидкого приготування, які достатньо залити окропом і залишити на деякий час.

Які каші підійдуть:

  • ячна;
  • пшенична;
  • пшоняна;
  • перлова;
  • кускус;
  • гречана.

Вівсянку можна заливати холодною водою, кефіром чи молоком.

Усі перелічені каші можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює чотирьом-пʼятьом годинам настоювання в термосі.

Альтернатива світлу: які свічки придбати

У Центрі стратегічних комунікацій також пояснюють, які види свічок існують, чим вони відрізняються і чому не всі підходять для маленьких приміщень.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Свічки з бджолиного воску найбільш екологічні, безпечні та не мають різкого запаху. Такий віск не горить, а лише плавиться.

Час їх горіння залежить від висоти та діаметра. Традиційна церковна свічка, яка має діаметр 0,97 см і висоту 30 см горітиме 3 години 40 хвилин.

Свічки з рослинного воску виробляються з пальмової чи кокосової олій. Їх легко розпізнати: вони мають матову оболонку, а їхній віск під час згоряння має прозорий вигляд.

Оскільки такі свічки виготовляють багато підприємців, розміри і тривалість їх горіння відрізняються. Наприклад, пальмова свічка діаметром 5,5 см та висотою 15 см горітиме понад дві доби, проте вона виділятиме небагато світла.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Окремо можна виділити свічки з таких видів рослинного воску:

  • пальмовий – твердий і нежирний матеріал, який горить без запаху, однак його легко зламати через крихкість;
  • соєвий має матово-білий колір, а при нагріванні стає рідким і прозорим з молочним запахом;
  • кокосовий – ці свічки дорожчі за пальмові та соєві, зате вони довше горять.

Усі ці свічки виділяють концентрований аромат, тому їх краще використовувати у великих приміщеннях.

Оскільки парафін – це продукт перегонки нафти, то парафінові свічки неприємно пахнуть. Через це вдома варто використовувати свічки, зроблені з парафіну високого очищення.

Парафінові свічки потрібно чергувати з більш екологічними та періодично провітрювати приміщення. Такі свічки недорогі, але й згорають на 40% швидше, ніж виготовлені з рослинного воску.

Також подбайте про запас сірників чи запальничок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Де можна зняти гроші та чи працюватимуть банки

Для безперебійної роботи банківської системи в умовах блекауту Нацбанк та учасники ринку підготували план.

Так, системно важливі банки (14 установ) визначили 760 чергових відділень, які надаватимуть клієнтам фінансові послуги в усій країні навіть в умовах тривалої відсутності енергопостачання.

Чергові відділення забезпечені всім обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики.

Перелік чергових відділень постійно уточнюється та оновлюється. Детальну інформацію про них можна отримати в контакт-центрах, на офіційних сайтах та в соцмережах банків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації

Через велике навантаження на мобільні мережі під час відключень електроенергії рекомендується обмежувати використання цього типу зв’язку. У Державній службі спеціального зв’язку дали поради, як це зробити:

  • використовуйте фіксовані мережі, наприклад, деякі укриття облаштовані Wi-Fi;
  • відмовтесья від відео на користь текстових форматів;
  • користуйтеся текстовими повідомленнями, а не дзвінками та відеодзвінками;
  • скоротіть тривалість розмов;
  • встановіть обмеження трафіку в налаштуваннях застосунків та найменшу роздільну здатність у налаштуваннях відео на Youtube;
  • вимкніть режим автоматичного завантаження медіафайлів у месенджерах;
  • якщо не працює мережа оператора, скористайтеся національним роумінгом;
  • завантажте необхідну інформацію (зокрема важливі контакти) у памʼять смартфона або запишіть її на папері.

Держспецзв’язку радить встановити месенджери, що працюють за принципом рації. Це дозволить тримати звʼязок, якщо зникне мережа. Радіус роботи застосунків залежить від покоління Bluetooth та перешкод для сигналу (до 100 метрів).

Один з таких застосунків – Bridgefy. Його можна завантажити на Android та iOS.

Якщо потрібна термінова допомога, телефонуйте 112 (ДСНС). Якщо потужності мережі недостатньо, надішліть повідомлення близьким з проханням зателефонувати.

Якщо немає зв’язку, збережіть інформацію в чернетках та надішліть, щойно зʼявиться зв’язок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що робити, якщо не працює мобільний інтернет:

  1. Перевірте в налаштуваннях, чи увімкнене передавання даних та перезавантажте телефон.
  2. Перевірте рівень сигналу вгорі екрана на індикаторі мобільного інтернету (2G, 3G, 4G або H). Якщо індикатор сигналу відсутній, то покриття немає. Перейдіть в інше місце, якщо це безпечно, і перевірте наявність сигналу.
  3. Увімкніть і через 10 секунд вимкніть режим “Політ”. Перевірте, чи працює мережа вашого оператора. Якщо ні – скористайтеся національним роумінгом.
  4. Обмежте споживання мобільного трафіку, оскільки це створює надмірне навантаження на мережі мобільних операторів.

Чи працюватимуть мережі АЗС

Навіть у випадку тривалої відсутності електрики можливість заправити авто чи придбати пальне для генератора буде. Великі мережі АЗС забезпечені генераторами на 70-80%, а до кінця 2022 року планують обладнати ними більшість АЗС.

Наприклад, заправки ОККО забезпечені резервним джерелом електроенергії на 70%, Prime – на 75%, WOG – на 90%, Socar – на 100%. Також мережі активно встановлюють на своїх АЗС термінали Starlink.

“Щодо маленьких мереж важко сказати, але великі точно купують генератори. Це їх бізнес. Якщо не будуть працювати – втратять клієнтів та гроші. Люди підуть до того, у кого буде світло та можливість заправитися”, – каже директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

При цьому витрати, пов’язані з купівлею та заправкою генераторів, ляжуть на плечі споживачів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Генератори та старлінки збільшують собівартість роботи заправок. Минулого тижня всі мережі підняли ціни на всі види пального на гривню. Це націнка на генератор”, – каже голова групи компаній Prime (мережа із 40 АЗС) Дмитро Леушкін.

Чи не буде проблем з поставками пального? Наразі на ринку є певний дефіцит, який виник через низку факторів.

Серед ключових – фактор генераторів, через що зросло споживання, набуття чинності ембарго на нафту з Росії (5 грудня), що спричинило дефіцит у ЄС, проблеми з проходженням пального на митниці, викликані перебоями зі світлом.

“За тиждень-другий ситуація має стабілізуватися. Ми отримали досвід у травні, тепер усі знають, як усе працює, як усе координувати”, – відзначає Куюн. Головне – не бігати по заправках з каністрами, не створювати черги та ажіотаж.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як працюють пункти незламності

22 листопада президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні підготували 4 тис пунктів незламності, які приймають людей під час блекауту.

Пунктами незламності, окрім наметів ДСНС, можуть бути облаштовані місця в урядових будівлях, дитсадках, школах, інших громадських місцях. Ознайомитися з правилами роботи пунктів і дізнатися про їх розташування можна на сайті.

Варто заздалегідь виписати адреси найближчих пунктів. Що там має бути:

  • електроенергія;
  • мобільний зв’язок;
  • інтернет;
  • опалення;
  • вода;
  • зарядки для мобільних пристроїв;
  • місце для відпочинку;
  • аптечки;
  • усе необхідне для матері та дитини.

На інтерактивній мапі є інформація про графік роботи пункту, наявність генератора, старлінка, чаю, аптечки, можливості підзарядки.

На карті також позначені магазини, аптеки, автозаправки та банки, що працюватимуть у разі вимкнення електроенергії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності