Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Чому заборонили орден Ієзуїтів у Нікарагуа?..

Уряд Нікарагуа в середу оголосив релігійний орден Єзуїтів незаконним і наказав конфіскувати все його майно.

Цей крок стався через тиждень після того, як уряд президента Даніеля Ортеги конфіскував керований єзуїтами Університет Центральної Америки в Нікарагуа, стверджуючи, що він є «центром тероризму».

(Університет був центром опору режиму президента Даніеля Ортеги та його дружини, віце-президента Росаріо Мурільйо. У квітні 2018 року студенти університету приєдналися до протестів з вимогою відставки Ортеги, і університет відкрив свій кампус для протестувальників, які рятувалися від поліції та воєнізованих формувань. Єзуїти пов’язують початки офіційної ворожості до університету з цим рішенням. Відтоді університет став об’єктом постійної облоги і переслідувань з боку урядових установ.)

У наказі про конфіскацію, опублікованому в середу, стверджується, що римо-католицький орден не дотримувався податкової звітності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це була остання в серії все більш авторитарних дій уряду Нікарагуа проти католицької церкви та опозиційних діячів. Орден єзуїтів, відомий як Товариство Ісуса, засудив ці заходи.

У 2018 році Університет Центральної Америки в Нікарагуа був центром протестів проти режиму Ортеги.

Після оголошення минулого тижня Товариство Ісуса Центральної Америки заявило в заяві: «Це урядова політика, яка систематично порушує права людини і, здається, спрямована на консолідацію тоталітарної держави».

З грудня 2021 року щонайменше 26 нікарагуанських університетів були закриті, а їхні активи конфісковані за розпорядженням уряду Ортеги за аналогічною процедурою. Сім із них були іноземними установами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У квітні Ватикан закрив своє посольство в Нікарагуа після того, як уряд країни запропонував призупинити дипломатичні відносини.

Минулого року з Нікарагуа було вислано дві конгрегації черниць, у тому числі з ордену Місіонерок милосердя, заснованого Матір’ю Терезою.

Вигнання, закриття та конфіскації стосувалися не лише церкви. Нікарагуа оголосила поза законом або закрила понад 3000 громадських груп і неурядових організацій.

У травні уряд наказав закрити Нікарагуанський Червоний Хрест, звинувативши його в «замахах на мир і стабільність» під час антиурядових демонстрацій у 2018 році. Місцевий Червоний Хрест каже, що він просто допомагав лікувати поранених протестувальників під час протестів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У червні уряд конфіскував майно, що належить 222 опозиційним діячам, які були змушені покинути країну в лютому після ув’язнення режимом Ортеги.

Серед тих, кого забрали з в’язниці та змусили сісти на літак до Сполучених Штатів 9 лютого, були семеро кандидатів у президенти, яким було заборонено балотуватися на виборах 2021 року, адвокати, правозахисники, журналісти та колишні учасники партизанського руху сандиністів.

(Сандиніська революція (ісп. Revolución Sandinista) — ланцюг подій, що завершився в липні 1979 поваленням режиму Анастасіо Сомоси в Нікарагуа. Найбільш відомим лідером цієї революції є Даніель Ортега. Основна рушійна сила революції — Сандіністичний фронт національного визволення, названий так на честь видатного революціонера 1920—1930-х Аугусто Сезара Сандіно. Прапор Фронту, як і прапор Сандіно, мав чорно-червоне забарвлення.)

Тисячі втекли у вигнання після того, як сили безпеки Нікарагуа жорстоко придушили масові антиурядові протести в 2018 році. Ортега каже, що протести були спробою державного перевороту за іноземної підтримки з метою його повалення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що чин Єзуїтів з моменту свого заснування несе місіонерсько-просвітницьку мету і стоїть на сторожі основ католицтва. Саме оті єзуїти принесли християнство на всі континенти світу і добилися там його поширення ціною мучеництва десятків своїх нині святих.

За свою політичну діяльність цей чин у 18 столітті був заборонений в Португалії і її колоні Бразилії, потім у Франції і Іспанії та ряді інших європеських держав, але згодом ця заборона була скасована. так як уряди цих держав згодом усвідомили їх незамінимість ієзуїтів. Зазначимо, що новіціат в ієзуїти спершу мав довести відсутність в своєму роді євреїв, як це було раніше в іоанітів-мальтійців і тамплієрів, що насправді через свою неможливість до виконання було лиш показовою формальністю, а також новіціат мав пройти довгих 16 років послуху. Ще раз формальність дотримання цих двох з багатьох ієзуїтських вимог до кандидатів у члени ордену довів нинішній антипапа франциск-І, який окрім цього, будучи родичем і другом аргентинця Ернесто Че Гевари, є відвертим неокомуністом, лібералом, що попирає усі консервативні цінності Католицької Церкви…

Отож, усе це скидається на війну між двома латиноамериканськими екс-революціонерами Ортегою і франциском-І

На фото: працівники університету знімають розп’яття з приміщень (швидше за все університетської каплиці) рятуючи його від вандалів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності