Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Геноцид ТЦК над здоров’ям чоловіків на Івано-Франківщині й далі триває

Читачі мабуть пригадують, як в червні цього року на Івано-Франківщині глава ТЦК  заборонив госпіталізувати до медустанов чоловіків мобілізаційного віку без дозволу ТЦК. Чи мало тоді юристів своїми виступами у соцмережах з цього приводу, що суперечить Конституційним правам громадян, піймали хайп у соцмережах, але далі хайпу справа так і не пішла.

Попри те, що ТЦК і ВЛК Івано-Франківщини трясуть перевірками ДБР та СБУ, якими виявлено масу порушень, зловживань випадків корупції, але злочинний наказ воєнкома таки досі ніхто не відміняв.

Адже доки діє заборона на планову операцію чи екстрену госпіталізацію, відразу на таку заборонену послугу зростає ціна – не тільки ж воєнкомам заробляти, коли хтось тай зважиться порушити команду?

Отож, планово хворіти хронічно хворим, які знаходяться на диспансерному обліку, не можна! І по барабану (такому, як мали закупити для бомбосховищ у Києві), що багато захворювань потребують бодай разового на рік лікування і обстеження, а є такі, що й кількаразово…

Конституція України Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу… Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування…

Стаття 25 Загальної декларації прав людини Організації Об’єднаних Націй 1948 року зазначає, що «кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд і необхідний для підтримки здоров’я і добробуту її самої та її сім’ї…

Звісно, військові потім почали виправдовуватися й казати, що це – неправда і вони не забороняли госпіталізацію, але життя ж показує, як воно є насправді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але як написано на найпопулярнішому банері з мережі інтернету: “хочеш бути здоровий, сходи до лікаря у військкомат!

Недарма ж військові медики з передової так часто нарікають, що ВЛК їм доволі часто присилають мобілізованих новобранці із відкритою формою туберкульозу, ВІЛ/СНІДом, вірусним гепатитом, пацієнтів, які перебувають на нарко- або психіатричному обліку, який, якщо не заразить тебе під час надання йому першої невідкладної медичної допомоги на полі бою, то заріже тебе чи підірве посеред ночі у бліндажі, бо йому – “параноїдальному шизофреніку” приснилося якесь жахіття? (Днями чоловіків з цими захворюваннями дозволили офіційно мобілізувати, але як вони досі проходили ВЛК і опинялися на передовій?)

Багато користувачів мереж пам’ятає відомого в Одесі хлопчину із епілепсією, якого піймали “людолови” із ТЦК, а ВЛК визнала “придатним”, і бідолашний загинув у перший же свій день на фронті…

Хтось скаже, що лікар ВЛК є підневільним голові комісії та начальнику ТЦК і змушений виконувати (підписувати) їхні часто злочинні накази… Можливо, і якщо ти розумієш, що скаржитися нема куди і кому, то ніхто ж тебе не змушував йти працювати у ВЛК, щоб потім каліки, вдови та сироти ще й твоїх внуків проклинали до сьомого коліна, чи ні?

А ось конкретний черговий випадок з того ж Івано-Франківська, про який нам розповідає лікар-астматик, який не зважаючи на свої не повні 50 років вперше відчув себе через спеку і, можливо, робочі чи побутові стреси, таке зараз життя, зле – почалися болі в серці та стрибати високо до гори тиск, а ліки майже не допомагають.

Ось він, перебуваючи на лікарняному, вкотре відчув себе погано. Тонометр показав 190/120 мм. рт.ст., а препарати вкотре не помагають. Тому він минулого тижня викликає додому карету швидкої медичної допомоги. Медики вдома ще раз переміряють його тиск, колять лікарство, що мало б знизити тиск, на місці роблять кардіограму і бачать, що все безрезультатно. В результаті чого пропонують колезі госпіталізацію по ургенції до чергової лікарні – ЦМКЛ, де передають хворого лікаря колегам з приймального відділення, яке на цей час пустує. Але доктори на приймальному нікуди не поспішають – їм байдуже, що у їх колеги напад гострої гіпертензії, а, можливо, й не тільки?

Нову ЕКГ на приймальному докторам довелося пацієнту переробляти разів із п’ять, перше ніж страшні криві лінії показали їм те, що вони хотіли! Потім “приймальники” поставили хворому колезі на вену “метелика”.  А за півгодини не забарилася прийти на приймальний в супроводі двох інтернів чи молодих клінординаторів лікар-невролог, яка з молоточком, показово, перевірила у пацієнта неврологічні симптоми, скерувала його на КТ голови і… запитала у пацієнта, “як у нього справи із військкоматом“? Почувши, що хворий колега сам має, чи мав, відношення до роботи ВЛК (єдиний в області сертифікований Центральною ВЛК лікар-експерт, який з початком війни у 2014 році відмовився боротися зі своїм сумлінням і звільнився з ВЛК), невролог дещо оторопіла і пішла геть…

Тільки після цього хворому для зниження тиску дали під язик єдину за увесь вечір таблетку каптоприлу. А за деякий час переміряли тиск, який спав до 160/110, і тоді аж прийшла ще зовсім молоденька черговий лікар-кардіолог, яка повідомила, що “невролог ознак інсульту у пацієнта не знайшла, чи інших патологій“. Після чого кардіолог похапцем розпитала у пацієнта анамнез, скерувала його на УЗД серця, де лікар-лаборант, торкнувшись його шкіри рукою, сказала, що слабий є гарячим і слід йому заміряти температуру тіла. Але й сам хворий розповідає, що повідомив медикам, що його морозить, йому паморочиться, і відчуває себе дуже слабим. Ртутного термометра на приймальному не знайшлося. Тому дали електронний, відомий своїми похибками, показники якого спершу віднімаються на калькуляторі, а потім ще й діляться на 1,8. В результаті чудо-апарат показав температуру, а 36,2 *С, що є нижчим встановленої норми. Тобто пацієнт не горить, а холоне, – тільки, щоб не назавжди!.. Тиск хворому кардіолог більше не переміряла. Натомість дала йому на руки копії свого та невролога протоколів про “гіпертонічну хворобу І ст”, приписала по 1 таблетці на день ко-пронеса та порадила тричі на день впродовж наступних 10 днів міряти і записувати показники свого тиску. Після чого, без контрольного заміру тиску (від попереднього заміру минуло понад година), вночі прогнала хворого колегу додому, адже таки є команда ТЦК…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І ось хворий гіпертензією, що дає відчуття тривожності, з тиском 160/110, боячись заснути і більше не проснутися, був повинен сам вдома усю ніч контролювати собі тиск та пити ліки для його пониження, а наступного дня… знову викликати додому швидку. Бо якийсь “товариш комісар”, вважаючи себе дуже мудрим в медичних питаннях, позбавив чоловіків Івано-Франківщини їх Конституційного права на лікування і охорону здоров’я – тобто кваліфіковану меддопомогу у шпиталі.

Отож, наступні дні знову був височезний тиск, що не збивається в домашніх умовах, карети швидкої… Але кого хвилюють на Івано-Франківщині чужі проблеми зі здоров’ям, коли є “ц.у. від воєнкома”?

Чи буде лікар подавати до суду на дане свавілля з боку військових і позбавлення його та інших законного права на кваліфіковану меддопомогу, поки не відомо. Але хочеться, щоб хтось таки-тай провчив цих кабінетних нахаб у формі на правовому рівні, чи тиловим військовим закони не писані?

головне ФОТО-ілюстративне

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності