Як пише Голос Америки, про це заявив у четвер міністр охорони здоров’я і соціальних служб Ксав’єр Бесерра.

Очікується, що цей крок дозволить вивільнити додаткове фінансування та інструменти для боротьби з хворобою.

Як зазначається, раніше Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила віспу мавп “надзвичайною ситуацією в галузі громадської охорони здоров’я, що має міжнародне значення”, що відповідає найвищому рівню небезпеки. Декларація ВООЗ, прийнята минулого місяця, передбачає скоординовані міжнародні відповідні дії і полегшує фінансування для співпраці в області обміну вакцинами і методами лікування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Президент Джо Байден 2 серпня призначив двох високопоставлених співробітників Білого дому координаторами заходів у відповідь адміністрації на спалах мавпячої віспи, після того як Каліфорнія, Іллінойс і Нью-Йорк оголосили про надзвичайну ситуацію у зв’язку з різким зростанням числа заражень.

За даними на середу, в США кількість людей, що заразилися, перевищила 6,6 тис. осіб, переважна більшість з них – представники ЛГБТ (?!), пише Уніан, посилаючись на Голос Америки, у той час, коли інші українські видання у своїх копірайтах пропустили цю частину речення про ЛГБТ. Загалом, здається, що поширення цієї віспи нагадує початок поширення СНІДу у 1980-х рр..

«Ця конкретна група вірусу мавпячої віспи, здається, з причин, які ми не розуміємо, в основному пов’язана з ураженнями навколо генітальних і анальних областей і в роті, і зараз все ще переважний відсоток випадків припадає на чоловіків, які мають секс з чоловіками», – сказав Голосу Америки доктор Джеффрі Сінгер, старший науковий співробітник Інституту Като та загальний хірург в Арізоні.

Також Голос Америки повідомляє по небезпеку швидкого поширення вірусу у гей-спільноті Іспанії (‘Warn Everyone’: Spain’s Gay Community Acts as Monkeypox Spreads)

А ось як про це толерантно пише ВВС: “У той час як офіційні особи заявляють, що геї та бісексуали, а також медичні працівники наразі перебувають у зоні найбільшого ризику, зростають побоювання, що вірус може поширитися на інші верстви населення”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вперше виявлена у мавп в 1958 році, ця хвороба викликає порівняно легкі симптоми, включаючи лихоманку, болі і гнійні ураження шкіри. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди одужують протягом двох-чотирьох тижнів.

А 2 червня голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький не виключає, що мавпяча віспа може бути зафіксована в Україні, тому що багато людей повертаються з країн Європи.

З початку травня в Європі та деяких країнах за її межами фіксують спалах мавпячої віспи.

https://www.unian.ua/world/u-ssha-ogolosheno-nadzvichaynu-situaciyu-cherez-spalah-vispi-mavp-novini-svitu-11929824.html

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

https://www.bbc.com/ukrainian/news-62309033