Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Президент-генерал Павел наперед озвучив пропозиції Україні від НАТО

Країни-члени НАТО розглядають дві ймовірні моделі гарантій безпеки для України – за прикладом Фінляндії та Ізраїлю. Пропозиція – без альтернативи, тому нагадує ультиматум…

Про неї заявив президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Він зауважив, що гарантії безпеки – це дуже широкий термін. Є декілька варіантів гарантій для України.

«Я чув про два типи або сценарії гарантій. Один – це гарантії, які були надані Фінляндії від початку процесу ратифікації її вступу. Інший підхід до гарантій безпеки застосований для Ізраїлю. Можливо, ми побачимо щось посередині», – сказав він.

При цьому Павел вважає, що країни-члени НАТО зафіксують на папері те, що вони вже роблять для України, а також включать довгостроковий план підтримки. Він зазначив, що для нього це вже звучить як гарантія.

«Але, звісно, це залежатиме від того, скільки коштів країни захочуть виділити на такий план. Та якщо є готовність надати план, то має бути також і готовність надати його у формі гарантії», – додав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Приклад Фінляндії. Після початку ратифікації вступу Фінляндії до НАТО їй були надані гарантії безпеки як у країн, що входять до Альянсу, зокрема й положення статті 5 про колективну оборону, під яким напад на одну країну-члена вважається нападом на всіх.

Приклад Ізраїлю. «Ізраїльська модель» передбачає 10-річне зобов’язання із США щодо безпеки. Гарантії безпеки передбачають надання пакетів військової та фінансової допомоги, а також можливість спільного виробництва. Проте про залучення статті 5 не йдеться.

Позиція України. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібні чіткі гарантії безпеки від Заходу, які зафіксують на папері. Країна хоче отримати гарантії безпеки від НАТО до того моменту, поки вона не стане повноправним членом Альянсу.

Напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував замінити існуючий консультативний формат – Комісію Україна-НАТО, на Раду Україна-НАТО, яка буде органом для ухвалення спільних рішень.

Раніше міністр закордонних справ та обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс зауважив, що Угорщина не є головною перешкодою на шляху України до НАТО, На його думку, йдеться про невизначеність позиції ширшого кола країн.

Також ми писали, що міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі проведуть зустріч із міністрами оборони країн НАТО.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності