Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Спецпроєкт. Донбас.

Процес обміну полоненими розблокувати Україні поки не вдається

Списки для обміну утримуваними особами між Україною і Росією вже готові, але процес не вдається розблокувати через позицію російської влади.

Як повідомив представник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович в ефірі державного телеканалу «Дом», Кремль намагається зробити вигляд, що Росія не сторона конфлікту на Донбасі.

«Каменем спотикання є бажання Кремля зробити вигляд, що вони не сторона конфлікту. І зробити все, щоб Україна визнала так звані республіки як одну зі сторін конфлікту. Все. Іншого каменю спотикання немає», – зазначив він.

Арестович додав, що про це відомо посередникам від ОБСЄ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Вони прекрасно відомі обом сторонам. І це відомо посередникам від ОБСЄ. І Шарлотта Реландер, координатор гуманітарної підгрупи, дуже багато робить для того, щоб обмін відбувся, і щоб КПВВ запрацювали. Але натикається на все ту ж позицію Кремля», – зазначив він.

Представник української делегації в ТКГ акцентував, що Україна готова до обміну полоненими, але через позицію Кремля це неможливо здійснити.

«Україна робить свої кроки в гуманітарному напрямку для того, щоб нормалізувати ситуацію, і відкрити КПВВ, і обмінятися полоненими. Але позиція Москви незмінна: у вас там, в Україні, конфлікт, тому вирішуйте все безпосередньо з так званими ЛНР і ДНР», – резюмував Арестович.

Нагадаємо, в Кремлі заявили про підготовку тристоронніх переговорів лідерів Росії, Німеччини і Франції по Донбасу. Однак Київ виступає проти такого формату переговорів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В кінці березня Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн «нормандської четвірки» допомогти відновити режим припинення вогню після масової загибелі бійців у районі ООС.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Франція може знову взяти на себе провідну роль для перезавантаження нормандського формату. На його думку, таким чином переговори з РФ вийдуть на новий рівень.

Глава МЗС також переконаний, що президент РФ Володимир Путін зараз зайняв вичікувальну позицію щодо врегулювання на Донбасі. Господар Кремля чекає на зміну влади в Німеччині, Франції та Україні, а також шукає слабке місце.

ФОТО-архівне, з відкритих джерел

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності