Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Прирівняти імунітет перехворівших COVID-ом до вакцинного, радять вчені зі США радять

Каліфорнійські вчені зі США радять визнати імунітет після захворювання на коронавірус рівноцінним імунітету після вакцинації для цілей, пов’язаних із відвідуванням громадських заходів, роботи та поїздок у транспорті.

Відповідне дослідження опублікував журнал The Lancet. Науковці зазначили, що ті, хто переніс хворобу, мають низькі показники повторного інфікування, хоча і існують суперечки щодо тривалості постковідного захисту.

Що кажуть дослідження про природний імунітет від COVID-19

За дослідженнями із бази мед публікацій PubMed до 28 вересня 2021 року, ризик повторної знизився на 80,5–100% серед тих, хто хворів раніше.

У іншому дослідженні виявили, що лише 0,7% із  9119 осіб, які хворіли на коронавірус з 1 грудня 2019 року до 13 листопада 2020 року,  заражались повторно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Дослідження із Клівленда показало, що у тих, хто раніше не хворів, рівень захворюваності на COVID-19 був 4,3 на 100 осіб, тоді як серед перехворілих – 0 на 100.

Дослідження у Австрії засвідчило, що частота госпіталізацій через повторну інфекцію становила 5 на 14840 (0,03%) осіб, а частота смерті – 1 на 14840 (0,01%).

Хоча дослідження і демонструють, що захист від коронавірусу у перехворівших «сильний і зберігається протягом >10 місяців», невідомо, як довго він триватиме.

Учені наголосили, що наявність антитіл та їх рівні не є повними предикторами захисту – після щеплення чи інфікування у людини включається низка механізмів імунітету, зокрема клітинний. Це дозволяє припустити, що тих, хто одужав після спалаху “першого” SARS-CoV у 2002–2003 роках, зберігаються клітини пам’яті, які реагують на білки цього вірусу – однак це споріднені, але різні інфекції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Науковці зазначили, що  у Швейцарії громадян, які за допомогою ПЛР або іншого тесту можуть довести, що перехворіли в межах останніх 12 місяців, вважають такими ж захищеними як і повністю вакцинованих.

Раніше вчені оцінили ризики повторного зараження коронавірусом серед невакцинованих. Так, нещеплені особи можуть вкотре захворіти через три місяці після одужання.

Вакцина від коронавірусу COVID-19, розроблена компанією Moderna, здатна забезпечити імунітет як мінімум на три місяці.

Директор Oxford Vaccine Group, професор Ендрю Поллард назвав колективний імунітет до COVID-19 міфічним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності