Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Росія визнає право України на вступ у НАТО чи ЄС, але цього не допустить, – Захід робить вигляд, що цього не розуміє

Високопоставлений представник російської влади – заступник голови адміністрації президента Дмитро Козак, який курує тему російсько-українських відносин, – в інтерв’ю французькому виданню Politique International закликала Україну і країни Заходу “перегорнути сторінку” у відносинах з Росією і визнати існуючий в включеному Криму статус-кво. У той же час він сказав, що Україна МАЄ ПРАВО вступати у зовнішньополітичні союзи без оглядки на думку Росії.

Про це із захватом передає американське бюро “РадіоСвобода” в Росії, ледь не подаючи ці слова представника Кремля щодо прав України, як чи не найбільше досягнення з боку нової влади у Вашингтоні.

Навесні нинішнього року, коли Київ і країни Заходу були стурбовані нарощуванням російських військ у Криму і біля кордонів з Україною, Козак заявляв, що можливий наступ України на позиції сепаратистів у Донбасі стане руйнівним для української держави. Багато коментаторів розцінили його слова як погрозу вторгненням російських військ. В інтерв’ю французькому виданню Козак заявив, що має на увазі під руйнівними наслідками “не зовнішнє втручання, а внутрішньополітичну ситуацію в Україні“. На питання про російську військову втручанні Козак відповів ухильно: за його словами, до загострення ситуації в Донбасі “байдужими НЕ буде не тільки Росія, а й вся світова спільнота“.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Козак також закликав владу України вести прямі переговори з керівництвом так званих “ДНР” і “ЛНР” про втілення в життя Мінських угод. При цьому він допустив, що ці угоди можуть і змінитися – якщо обидві сторони з цим погодяться. За словами Козака, “позиція Москви щодо ДНР і ЛНР залишається незмінною“, тобто Росія офіційно не визнає сепаратистські утворення. Представник Кремля сказав, що Росія надає сепаратистам тільки гуманітарну допомогу, і відкинув звинувачення в наданні військової підтримки.

На питання про Крим Козак сказав, що його обговорення “сьогодні недоречне“, а саму анексію Росією Криму необхідно розглядати з позицій “історизму” як доконаний факт. “Багато проблем лікує час“, – заявив він.

Говорячи про можливий вступ України в ЄС і НАТО, Козак сказав, що це навряд чи відбудеться “в найближчому майбутньому“. При цьому він заявив: “У жодні альянси вступати – це виняткове суверенне право України. Незалежно від того, вигідно це чи невигідно Росії. Все, що ми можемо зробити в цих умовах, – це роз’яснити наслідки для політичних і економічних відносин з нашою країною. З тим, щоб вибір Києва був усвідомленим“.

Раніше президент Росії Володимир Путін неодноразово давав зрозуміти, що гіпотетичний вступ України в НАТО – це червона риска для Москви. Обгрунтовуючи анексію Криму, в 2014 році він, зокрема, заявляв, що Росія не могла допустити створення в Севастополі бази НАТО. В недавній статті “Про історичну єдність російського й українського народів” Путін заявляв про неприйнятність “військового освоєння” території України і її перетворення в плацдарм для протистояння Росії. Чи означають слова Козака певна зміна офіційної російської позиції – поки неясно, інші російські представники їх не коментували.

У Politique International опубліковані також інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським та главою підтримуваних Росією сепаратистів “ДНР” Денисом Пушилін Денис Володимирович. Їх тексти поки не опубліковані в Мережі. Згідно переказу ТАСС, Зеленський в інтерв’ю закликає країни ЄС і НАТО прийняти Україну до своїх лав, а Пушилін Денис Володимирович заперечує російська військова присутність в Донбасі і говорить про “право на самовизначення”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності