Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Сланцеві магнати США видихаються, – чи не пригадати Україні про видобуток сланцевого газу

Американські виробники сланцевих нафти й газу попереджають, що не зможуть збільшити видобуток у достатньому обсязі, щоб допомогти Європі впоратися з енергетичною кризою зимою, пише газета Financial Times.

Їх заява пролунала на тлі побоювань, що падіння російського експорту призведе до того, що ціни на нафту знову піднімуться вище 100 доларів за барель.

Нагадаємо, що у 2013 році видобутком сланцевого газу під опікою США та Великобританії планувала Україна, де його поклади на Юзівській та Олеській площі, за підрахунками вчених, набагато більші ніж у росії, але цьому спершу завадила критика з боку партії ВО “Свобода”, а далі був Другий Майдан, Революція Гідності, анексія Кримо і початок війни (АТО, ООС). Ось таке собі “совпадєніє”, як дехто каже…

Попри те, що останнім часом ціни на нафту знизилися, ситуація на ринку може змінитись на початку грудня, коли почне діяти європейське ембарго на закупівлю нафти з рф, пише FT. Цього тижня міністр фінансів США Джанет Єллен попередила, що ембарго “може спричинити стрибок цін на нафту”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Керівники сланцевих компаній США, що володіють великими запасами нафти та природного газу, попереджають, що не зможуть збільшити поставки достатньо швидко, щоб запобігти дефіциту взимку. За словами експертів, обсяги поставок наразі близькі до максимумів, у той час, як видобуток нафти в країні цього року буде нижчим від урядового прогнозу приблизно на 1 млн барелів на добу.

“США не можуть накачати набагато більше. Нинішній об’єм виробництва є таким, яким є. Порятунку не буде: ні з боку нафти, ні з боку газу”, – сказав голова групи приватних інвестицій Quantum Energy Partners Віл ВанЛох.

Відповідаючи на запитання про перспективи значного збільшення виробництва сланцевої промисловості США, Скотт Шеффілд, виконавчий директор Pioneer Natural Resources, сказав: “Ні, я не думаю, що це станеться”.

“Ми не додаємо (бурові – ред.) установки, і я не бачу, щоб хтось інший додавав установки”, – повідомив він.

За словами виконавчого директора групи прямих інвестицій Kimmeridge Energy Бена Делла, інвестори сланцевої промисловості на Волл-стріт “не дадуть благословення” на велике збільшення видобутку, віддаючи перевагу моделі з низьким видобутком і високим прибутком. А голова приватної видобувної компанії Greenlake Energy Ventures зазначив, що невелике збільшення постачання нафти і газу зі Сполучених Штатів найближчими місяцями “не змінить ситуацію у світовому масштабі”.

Стрімке зростання видобутку сланцю за останнє десятиліття зробив США найбільшим виробником нафти у світі, при цьому видобуток до пандемії коронавірусу досяг 13 млн барелів на добу, або понад 10% світових поставок. Зростання виробництва щороку в роки буму саме по собі відповідало загальному збільшенню світового попиту, допомагаючи стримувати ціни на нафту.

Але видобуток у США минулого тижня відновився до всього 12,1 млн барелів на добу після значного зниження, коли ціни на нафту впали під час пандемії. Нові побоювання щодо млявого зростання пропозиції сланцевої нафти виникають у міру того, як трейдери також стурбовані здатністю групи виробників ОПЕК збільшити пропозицію. Минулого тижня картель оголосив про план скорочення видобутку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У той час як найбільші компанії Chevron і ExxonMobil, а також деякі приватні компанії нарощують буріння, загальна кількість бурових установок, що діють, в останні тижні зупинилася, а продуктивність на свердловину різко впала.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності