Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

США, щоб уникнути ганьби, потрібний не шпигун, а цап-відбувайло

Заарештований за підозрою у розкритті секретних даних США 21-річний нацгвардієць Джек Тейшейра був одинаком і захоплювався зброєю, кажуть його колишні однокласники.

Однокласники розповіли, що Тейшейра іноді одягав у школу камуфляж, носив із собою «книгу про зброю розміром зі словник» і поводився так, що це викликало занепокоєння у деяких учнів, повідомляє CNN.

«Багато хто ставився до нього насторожено», — каже Брук Клітеро, яка навчалася з Тейшейрою в середній та старшій школі.

«Він був швидше одинаком, а його захоплення війною та зброєю багатьох відштовхувало», — сказав Джон Пауелл, який також навчався з Тейшейрою в середній та старшій школі.

За його словами, він пам’ятає його як приємну і тиху дитину, яку іноді дражнили і «у нього було не так багато друзів».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з державними документами, Тейшейра виріс у передмісті Провіденсу, штат Род-Айленд. Він навчався у середній школі Дайтон-Рехобот у Массачусетсі, яку закінчив у 2020 році.

Пауелл згадує, що Тейшейра іноді носив з собою підручник про військові машини, танки, літаки та підводні човни — і з ранніх років захоплювався всім, що «пов’язане з військовими».

«Він мав твердий намір вступити на військову службу, навіть будучи дитиною», — сказав Пауелл.

Інші учні, які попросили не називати їхніх імен, сказали, що вони відчули загрозливіший настрій від Тейшейри, який, за їх спогадами, робив зауваження, які вони вважали расистськими, або бурмотів принизливі слова про людей під ніс.

Один учень згадав, що наступного дня після масової стрілянини у Лас-Вегасі у 2017 році він з’явився до школи у футболці із зображенням гвинтівки AR-15.

За словами ще однієї колишньої однокласниці, Тейшейра не поводився так, щоб «люди відчували необхідність повідомити про нього», але змушував її нервувати.

Також вона сказала, що сприймала його захоплення військовими як форму американського націоналізму і тому була здивована звинуваченнями на його адресу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Я не думала, що він здатний зробити щось подібне», — сказала вона.

Минулого тижня у соцмережах з’явилися засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо накопичення озброєнь ЗСУ перед запланованим контрнаступом.

Міністерство юстиції США почало власне розслідування витоку цієї інформації.

За даними Reuters, витік даних про Україну із Пентагону міг «організувати» американський посадовець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Телеканал CNN повідомив, що ЗСУ вирішили скоригувати плани контрнаступу через «витік» документів Пентагону. Однак у РНБО сумніваються у правдивості інформації джерела CNN.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що інформацією про контрнаступ ЗСУ володіють не більше 5 людей. А радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк натякнув, що матеріали про підготовку українського контрнаступу, які з’явилися в мережі, є підробкою, створеною російською розвідкою.

Крім того, «злиті» секретні дані Пентагону містять  оцінку США чотирьох «диких» (тобто дуже малоймовірних) сценаріїв олзвитку подій у війні рф України.

Доступ до секретних документів, які опублікували у мережі, Пентагон обмежив.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Федеральне бюро розслідувань напередодні, 13 квітня, оголосило про арешт у справі щодо розслідування витоку секретної інформації з Пентагону, пов’язаної зокрема з військовими планами України.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності