Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Українці вже самі вирішили, що, коли і як їм святкувати, а глави Церков й далі радяться…

ФОТО: З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ
(що сказали б Юнг і Фройд?)
Напередодні, коли увесь християнський Світ готувався до світлого свята Різдва Христового і мав Святу вечерю, 24 грудня 2022 року глава УГКЦ блаженніший Святослав зустрівся з Митрополитом Київським і всієї України ПЦУ Епіфанієм у його резиденції – Митрополичому домі, що на території Михайлівського Золотоверхого монастиря.
Особливу увагу предстоятелі Церков звернули на узгодження позицій щодо реформи церковного календаря, яке щораз то гостріше постає перед Різдвяними та Пасхальними святами. Після обговорення було запропоновано створити спільну робочу групу, яка має всебічно вивчити це питання. Ця робоча група мала б випрацювати конкретні пропозиції для Предстоятелів та Синодів обох Церков в контексті приготування до відзначення 1700-річчя Першого Вселенського Собору, що відбувся в Нікеї у 325 році. На цьому Соборі було визначено календарні принципи церковного життя.
Цікаво, що першими ініціативу переходу Церкви в Україні до Григоріанського календаря і одночасного святкування із усім цивілізованим світом християнських свят проявляють ось уже кілька років в ПЦУ, а не піддані Ватикану УГКЦ, які досі мовчки дозволяють своєму папі усіляко принижувати українців та змушують своїх вірян уже 8 років з початку війни і рік після повномасштабного вторгнення святкувати найголовніші християнські свята в той же час, що й та орда, що століттями розпинає Україну…
Тож не дивно, що окремі парафії ПЦУ впродовж останніх років почергово самостійно повертаються до григоріанського календаря, а з ними навіть й деякі громади УГКЦ теж набираються сміливості не чекати “зеленого свистка” зі “св. Юра” у Львова чи Патріаршого собору в Києві…
P.S. А Ви знали, що в 1923 році на Всеправославному Соборі в Константинополі було прийнято рішення про відмову від Юліанського календаря, і з тих пір 75% православних Церков відзначає Різдво 25 грудня, і лише 25% продовжує відзначати 7 січня?
А Ви знали, що Вселенський Патріарх(Константинопольський) відзначає Різдво 25 грудня?
А Ви знали, що такі “православні краіни” , як Греція, Болгарія, Румунія, Кіпр, відзначають Різдво саме 25 грудня?
Чи знають ці факти ті, хто вслід за пропагандою Російської ПравославноЇ Церкви продовжує називати Різдво, яке відзначає переважна більшість всього християнського світу саме 25 грудня, “католицьким Різдвом”? Ви досі певні, що воно лише католицьке?
А Ви знаєте, що Юліанський календар , за який тримаються кілька православних Церков вкрай неточний, і кожні 128 років дає похибку на одну добу? А Ви в курсі, що з 2101 року Різдво за Юліанським календарем вже буде 8 січня, а не 7 січня?
Брак знань-одна з проблем українського суспільства.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності